Je sice sladký jako jen máloco na světě, ale při vhodném použití dokáže být dobře nápomocný i při snaze zhubnout. Ještě předtím, než se z našich zemí pustil do světa kostkový cukr, sladili naši předkové jedině medem. Ve středověku šlo o výjimečný extrakt vitamínů a minerálů důležitých pro zdraví, jenž byl poměrně dobře dostupný. Dnes už sice víme, že obsahuje dost jednoduchých sacharidů, ale vždy bude lepší alternativou než řepný cukr. Už jen kvůli mimořádným antibakteriálním účinkům, v moderní době se dokonce mluví o medových dietách. Co je jejich předností?
Kooperace jater, mozku a krevního cukru díky medu
Malá lžíce medu před spaním má zajistit, že spalování tuků bude i přes noc probíhat velmi slušným tempem. Mluví o tom také výživový specialista Mike McInnes z Velké Británie. Když si budou krevní cukr, mozek a játra dobře rozumět, odbourávání tuků by mělo být v principu o něco rychlejší a také nehrozí, že se budete nárazově přejídat, což je pro snahu zhubnout opravdu tvrdý direkt. A menší porce medu také zajistí „sladký“ spánek, samozřejmě ale současně nezapomeňte na kartáček a pastu!
Večerní kávu si neslaďte řepným cukrem, lepší bude náhrada v podobě medu. Ten je sice kalorickou bombou, ale nikdo také netvrdí, že jej máte spořádat celou sklenici na posezení. Denní dávka v podobě jedné nebo dvou čajových lžiček rozhodně nezpůsobí sama o sobě růst hmotnosti. Podle dubajských vědců dokonce med po konzumaci mírně sníží krevní glukózu. Viníkem přibírání kil je totiž především životní styl, který vyžaduje jisté úpravy. A jaké jsou další benefity pro pravidelné medaře?
- Cukr má vyšší glykemický index než med. Znamená to, že med zasytí na mnohem delší dobu.
- Med slouží jako velká vzpruha pro metabolismus. Obsahuje řadu tělu prospěšných látek.
- Účinek na střevní mikroflóru je patrný prakticky okamžitě. Pročištěná střeva rovná se také úspěšnější pokus o hubnutí, už z podstaty věci…
Dietologové možná dříve med neměli moc rádi, ale dnešní doba a nové vědecké studie úplně mění situaci. Musíte mít ovšem k dispozici opravdu kvalitní zdroj, medem ze supermarketu plným sacharózy si moc zdravotních benefitů nezajistíte, soukromý včelař bude určitě lepší volbou. Když máte jistotu, že med pochází z práce českých včel a finální výrobek je pod přísným dohledem, nemůžete udělat chybu. Chtějte zkrátka český med – rozhodně nejde jen o nějaký patriotismus pro nic za nic, protože naše louky a lesní cesty mají vyvážené složení flóry, které není ve všech zemích samozřejmostí.
Med můžete i vhodně nakombinovat…
Dát si sladký med a ještě něco – aby vynikla chuť a výhod pro zdraví bylo ještě o něco víc. Samozřejmě, je to nejen možné, ale dokonce spíš žádoucí. Třeba skořice v medu kombinuje účinky klasického květového medu s oblíbeným aromatickým kořením, které štěpí tuky, likviduje bakterie a podporuje krevní oběh. Med sám o sobě je příznivý pro zažívání i u malých dětí nebo seniorů, pozor si na něj musí dávat jen alergici. Nastartovat hubnutí rovná se také pročistit tělo, které pak lépe odbourává tuky. A právě k tomu je med přímo ideálním doplňkem…
0 komentářů k zobrazení