Pro mnoho lidí jsou pomeranče ovocem s velkým množstvím šťávy, která vytéká, jakmile začneme ovoce loupat. Příjemná vůně vychází najevo, když se slupka odděluje a šťáva z pomeranče vytéká a zůstává na rukou.
Můžete je jíst čerstvé, připravovat z nich džemy, marmelády, kandované ovoce, nebo je přidávat do pečiva. V dnešním článku si povíme 6 důvodů, proč pomeranče jíst každý den a také o zdravotních přínosech pomerančů.
Když se mluví o výhodách citrusových plodů, jako první vás napadne vitamin C, ale to není jejich jediná výhoda. Pomeranče jsou také bohaté na draslík, cholin, vitamin A, vlákninu, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a řadu účinných antioxidantů. Pro mnohé z nás jsou pomeranče spojeny především s čerstvě vymačkanou šťávou. Odborníci se však shodují, že zdravější je jíst celé ovoce, protože poskytuje všechny potřebné vitaminy, minerály a vlákninu.
1. Pomeranč posiluje imunitní systém
Každý pomeranč obsahuje přibližně 50 miligramů vitaminu C, přesto stále neexistuje jasný důkaz, že pomáhá předcházet nachlazení. Bylo však zjištěno, že vitamin C může zkrátit dobu trvání nachlazení v průměru o jeden den a posiluje imunitní systém. Kromě toho vitamin C funguje jako velmi důležitý antioxidant, který podporuje tvorbu bílých krvinek a má antivirové a antiseptické vlastnosti.
Kromě vitaminu C obsahují pomeranče také thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamin B6, kyselinu listovou a pantotenovou, fosfor, hořčík, mangan a selen. Takto silné složení pomáhá co nejlépe posilovat obranné funkce organismu.
2. Pomeranč přispívá ke zdravému zraku
S přibývajícím věkem se náš zrak začíná zhoršovat a my tento fakt přijímáme s pokorou, ale ne vždy jde jen o zvýšení počtu receptů. Věk také zvyšuje pravděpodobnost vzniku velmi nesympatického onemocnění zvaného makulární degenerace, které může způsobit ztrátu zraku, a dokonce i slepotu.
Patnáctiletá studie publikovaná v roce 2018 zjistila, že pravidelná konzumace pomerančů může snížit riziko makulární degenerace až o 60 %. Výsledky studie naznačují, že za tento příznivý účinek jsou zodpovědné flavonoidy obsažené v pomerančích. Flavonoidy jsou složky, které se nacházejí v ovoci a zelenině a dodávají jim mimo jiné jedinečnou barvu a jsou také mimořádně silnými antioxidanty. A co je na tom nejlepší? Dokonce i jeden pomeranč týdně má vliv.
3. Pomáhá při zachování mládí
Vitamin C také chrání pokožku před předčasným vznikem vrásek a zvyšuje syntézu kolagenu, který je nezbytný pro stavbu pojivové tkáně, hojení ran a udržování hladké a zdravě vypadající pokožky.
4. Snižuje riziko mrtvice a srdečních chorob
Jedním z důvodů, proč se u zdravých lidí s přibývajícím věkem objevují srdeční problémy, je ucpávání cév a tepen. Může to být důsledek nezdravého životního stylu a konzumace velkého množství nezdravých potravin. Pomeranče obsahují flavonoidy, jako je hesperidin, které snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a zabraňují tvorbě cévních plaků.
5. Zlepšuje paměť
Flavonoidy, na které je pomeranč bohatý, nám také mohou pomoci chránit mozek před úbytkem kognitivních funkcí, který může vést k rozvoji nemocí, jako je demence a Alzheimerova choroba.
6. Pomáhá také při hubnutí
Stejně jako rajčata, okurky nebo melouny obsahují pomeranče hodně tekutin – více než 80 %. Ve 100 gramech pomerančové dužiny je pouze 43 kalorií – přesto vám vláknina v pomerančových svačinkách dodá dostatek energie, abyste snížili svůj denní příjem kalorií. Pomeranče obsahují nejen dostatek tekutin, ale také hodně vlákniny – což je kombinace, která je skvělá pro ty, kdo chtějí zhubnout a dostat svůj trávicí systém pod kontrolu.
Pomeranče jsou chutné a zdravé a málokdo si nechá ujít pochoutku z tohoto slunečného ovoce. Jedno ovoce denně je optimální dávka, která vám dodá všechny potřebné vitaminy, minerály a antioxidanty, aniž by vyvolala nežádoucí reakce.
0 komentářů k zobrazení