Rádi byste si pochutnali na něčem zajímavém, co jste ještě neměli? Pak vyzkoušejte batáty – sladké brambory. S těmi klasickými je pojí však jen název brambory. Jde o vůbec nejstarší druh zeleniny, použít se dají podobně jako klasické brambory, ale i úplně jinak.
Jsou to kořenové hlízy povijnice jedlé z čeledi svlačcovitých. Mimo názvu je s bramborami spojuje snad ještě fakt, že rovněž pocházejí ze střední Ameriky. Batáty nachází v kuchyni široké uplatnění. Mají nasládlou chuť a hodí se na přípravu slaných i sladkých pokrmů.
Co vše se v nich ukrývá?
Obsahují až o polovinu více kalorií a vitamínu C než klasické brambory. Nechybí jim ani vitamín A, kterého je 4x více a který podporuje zdraví kostí, zraku, pokožky, posiluje imunitu. K dalším blahodárným živinám patří draslík, mangan, vitamíny B6 a B12, karotenoid, železo, hořčík, vláknina a antioxidanty.
Batáty i při hubnutí
Když pomineme koktejl vitamínů a minerálů, získají si vás svou výtečnou chutí. Obsahují pro tělo důležité sacharidy, které dodávají dlouhodobě energii. Nasládlou chuť batátů má mimo složité sacharózy na svědomí i glukóza a fruktóza, využitelné sacharidy, které lidské tělo nemusí dále štěpit. Sacharidy se díky tomuto složení uvolňují postupně, což z batátů činí vhodnou fitness potravinu, především pro ty, jež chtějí redukovat váhu, ale neztrácet přitom svalovinu. Bonusem je i fakt, že mají nízký glykemický index, tudíž nenavyšují nárazově hladinu cukru v krvi, ale naopak ji stabilizují a udržují na zdravých hodnotách. Batáty zamezují tvorbě břišního tuku, což je bezesporu jejich velké plus.
Až stovky různých odrůd
Po celém světě se pěstuje stovky různých odrůd sladkých brambor – suché a moučné, lojovité a měkké, krmné s hrubou strukturou. Ty světlé až bílé druhy bývají moučné s kaštanově karamelovou příchutí, žluté a oranžové odrůdy jsou spíše vodnatější a sladké. Ve slupce průměrně velkého batátu se nachází přibližně 4g vlákniny. Potraviny s vyšším obsahem vlákniny podporují hubnutí, protože člověk nemá pocit hladu a odolá pokušení se přejídat. Mimo to vláknina zlepšuje zažívání.
0 komentářů k zobrazení