Bílkoviny chcete-li proteiny, jsou základní stavební látkou. Bez bílkovin nám nejenže neporostou svaly, ale ani se nám nepodaří zhubnout. Díky nim se cítíme sytí a pomáhají s odbouráváním tuků.
Samozřejmě nejen z bílkovin je člověk živ. Dalšími základními živinami jsou tuky a sacharidy. Ovšem chemicky jsou to ze jmenovaných živin jen bílkoviny, co ve své struktuře obsahují prvek dusík, jenž je nezbytný pro správné fungování buněk a tvorbu tkáňových hormonů.
Proč bílkoviny pomáhají s hubnutím?
Dostatek bílkovin ve stravě dokáže udržet svalovou hmotu i při sníženém energetickém příjmu, a to na úkor tuků. Výhodu je rovněž to, že mají ze všech živin nejlepší sytící schopnost, takže po jídle s vyšším obsahem proteinů člověk nemá hned hlad. Kdežto po jídle s převahou sacharidů o stejné kalorické hodnotě budete dříve pociťovat hlad a nutkání opět něco sníst. Které potraviny se vyplatí zařadit do svého jídelníčku, aby se snáze hublo?
Řecký jogurt
Bavíme-li se o bílkovinách, pak věřte, že malý kelímek tohoto bílého jogurtu obsahuje 17 gramů bílkovin a jen 100 kalorií.
Ořechy a semínka
Ořechy a semínka jsou zdrojem vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek a dávají organismu pokyn k uvolnění mastných kyselin, udržují pocit sytosti a napomáhají tak zdravému hubnutí. Nejlépe jsou na tom s bílkovinami mandle.
Maso
Hovězí, drůbeží i rybí maso obsahují na 100 gramů masa kolem 20 gramů bílkovin, u kuřecích prsou je to až 23 gramů.
Vaječné bílky
Ideální je bílek, který již ze svého názvu prozrazuje, že se pyšní vysokou hodnotou bílkovin. Na 100 gramů potraviny jich připadne 11 gramů, žloutek sice nabídne až 16 gramů, ovšem za cenu šestinásobné energetické hodnoty.
Luštěniny
Proteinovou bombou je sója, která obsahuje až 50 gramů bílkovin při 2,3 gramech tuků, cca 8,9 gramech sacharidů. Vhodný je i hrách nebo čočka cca 24 gramů bílkovin, ale pozor – obsahují rovněž velké množství sacharidů (přibližně 60 %, takže je potřeba si to hlídat).
Sýry
Sýr Cottage obsahuje docela málo tuku a kalorií, nachází se v něm fosfor, vápník, selen, vitamíny B2 a B12 a další živiny. Dalšími vhodnými sýry jsou mozarella, parmazán, švýcarský sýr.
Brokolice
Brokolice se řadí k velmi zdravým potravinám. Je bohatá na vitamín C, K, vápník a vlákninu. Mimo to je bohatá na bílkoviny, kterých má mnohem více než jiné druhy zeleniny.
0 komentářů k zobrazení