Výroba domácích bylinkových likérů je záležitost, kde se snoubí vůně a jemná chuť koření s bylinkami. Nakonec si pochutnáváme, chlubíme se svým známým a propadneme tomu tak, že nakonec vyrábíme likér pravidelně a dáváme ho i přátelům či rodině jako dárek. Život s bylinkami je voňavý, pestrý a především zdravý.
Nejběžnější způsob uchovávání bylinek je jejich sušení, ale existuje celá škála dalších zajímavých možností, jak bylinky zpracovat – jedním z nich je i výroba likérů. Bylinkový likér, bylinková pálenka, bylinkové víno nebo žaludeční hořká jsou nápoje, v jejichž přípravě vskutku vynikali naši dědové. Pro hojivé účinky či lepší trávení bylo na tyto likéry vždy spolehnutí.
Bylinkové likéry a pálenky
Na jeden litr je potřeba použít hrst nějakých sušených bylinek. Ideálně máta, meduňka, třezalka, libeček, arnika, tymián, plody trnky, rozmarýn a zalít 30% až 40% pálenkou z hroznů případně žitnou. Směs se nechá na slunném místě odpočívat tři týdny, poté se scedí a přelije do čistých a suchých láhví. Pro výrobu likéru pouze doplnit tuto směs o svařený cukr s vodou.
Kořeněná a léčivá vína
Pro přípravu tohoto nápoje jsou vhodné bylinky: meduňka, pelyněk, mařinka vonná, levandule, rozmarýn, bazalka, heřmánek, šalvěj, aloe vera a další bylinky. Na litr červeného nebo bílého vína, které se vlije do skleněné nebo keramické nádoby je potřeba přidat 30 až 40 gramů bylinek. Nádoba se umístí na temné místo při pokojové teplotě a nechá se působit týden, poté se víno scedí a nápoj je hotov. Takovéto domácí bylinkové víno, když je dobře uskladněné vydrží i několik let.
Aloe vera – žaludeční likér
- 300 g čerstvých listů aloe vera
- Voda
- ½ kg medu
- 0,7 l kvalitního červeného vína
- 1 dcl brandy
Čerstvé listy aloe se rozmixují s menším množstvím vody, přidá se med, víno i brandy. Tento obsah se mírně ohřeje a nechá stát 2 až 3 týdny. Mezi tím je dobré obsah občas protřepat. Po uplynutí doby se víno opět mírně zahřeje, scedí a hotovo. Pak už stačí jen užívat 3 lžičky před jídlem.
Zázvorový likér na trávení
Příprava tohoto likéru je velmi snadná. Stačí použít 3 polévkové lžíce strouhaného kořene zázvoru a zalít půl litrem vodky. Necháme opět stát 2 až 3 týdny a občas obsah protřepeme. Poté se obsah scedí a užíváme při potížích s trávením jednu lžíci dvakrát denně.
Bezinkový likér
- Plody bezinek
- Cukr
- Kyselina citronová
- Hřebíček
- 40% lihovina
Bezinky zbavené stopek se povaří, přidá se kyselina citronová (podle chuti), bezinky se prolisují, šťáva scedí přes plátno a na 1 litr šťávy připadne 10 gramů hřebíčku, 500 gramů cukru a tento obsah se svaří – po vychladnutí přidat 1 litr 40% lihoviny. Ve finále bude mít likér asi 20%.
0 komentářů k zobrazení