Červená řepa a její zázračné vlastnosti + 2 skvělé recepty



Zdravá řepa-foto

Existuje jedna extrémně zdravá zelenina, která má blahodárný přínos na lidské zdraví, dokáže zatočit s mnohými zdravotními neduhy a přináší úlevu. Za své skvělé účinky vděčí především vysokému obsahu látek zvaných antokyaniny a betaniny, jež dodávají typické červené zbarvení – ano, řeč je o červené řepě.


Tyto dvě látky však nejsou zdaleka jedinými látkami, jež činí řepu tak výjimečnou. Ve výčtu pozitivních vlastností červené řepy nesmíme zapomenout zmínit i silné protirakovinné účinky. Dále obsahuje tato velmi prospěšná zelenina řadu vitamínů B a C, z minerálů to jsou: železo, měď, hořčík, jód a fosfor.

S čím vším si červená řepa umí poradit?

  • Reguluje hladinu cholesterolu
  • Má výtečné detoxikační schopnosti
  • Zlepšuje průtok krve, takže pomáhá k dokonalejšímu okysličování a výživě orgánů
  • Dlouhodobě uchovává mladistvý vzhled – zpomaluje proces stárnutí
  • Ochraňuje cévy, díky čemuž působí jako prevence infarktů a mozkových příhod
  • Vysoký podíl pektinu, celulózy a antioxidantů podporuje trávení
  • Blahodárně působí celkově na zdraví a fyzickou sílu – zvyšuje totiž vytrvalost během cvičení
  • Je vhodná pro sportovce a fyzicky pracující osoby

Červená řepa a její konzumace

Červená řepa najde v kuchyni mnoho uplatnění. Konzumovat se dá syrová, dušená, odšťavněná, pečená, grilovaná – využijete ji na sladký i slaný způsob. Studie dokazují, že konzumace potravin bohatých na draslík a součastná redukce sodíku snižuje výrazně riziko srdečního onemocnění až o 21 procent. Neváhejte tedy červenou řepu zařadit do svého jídelníčku. Přinášíme tipy, jak si červenou řepu připravit.

1. Zdravé smoothie


1 kus červené řepy
1 kus větší mrkve
Půl šálku červeného hroznového vína
1 pomeranč
Plátek zázvoru
Šálek uvařeného a vychladlého zeleného čaje

Červenou řepu a mrkev očistíme a nakrájíme na kousky, vložíme do mixéru a přidáme i ostatní ingredience. Vše řádně rozmixujeme a podáváme. Nemáme-li výkonný mixér, který by dokázal rozmixovat červenou řepu a mrkev – pak zeleninu nejdříve podusíme, necháme vychladnout a použijeme i vodu, kde se zelenina dusila.

2. Pečená červená řepa v alobalu

Červenou řepu si očistíme, nakrájíme na osminky a přidáme kořenící ingredience: ocet Balsamico, olivový nebo avokádový olej, mořská sůl, rozmarýn a tymián, několik stroužků česneku, mletý pepř, lžička medu. Takto okořeněnou červenou řepu zabalíme důkladně do alobalu, aby neunikala pára, vložíme do trouby na 200 stupňů a pečeme přibližně hodinku a půl. Po upečení propícháme alobal, aby unikla pára, odbalíme a podáváme jako přílohu k masu, případně s pečivem a dipem. Jíst se teplá i studená.



Volžte komentář

Diskuse

Your email address will not be published.


*