Obložené mísy, chlebíčky, jednohubky a další dobroty jsou vítaným pohoštěním pro naše hosty. Ať už se chystáme slavit významné výročí, svátek, narozeniny či jen tak grilovat s přáteli. Mít z čeho ujídat je určitě bezva, obzvlášť je-li podáván také alkohol. Tyto pamlsky jsou velkým lákadlem pro všechny mlsouny, pastvou pro oko a jen stěží se jim odolává.
Patrně mezi nejznámější českou klasiku patří jednohubky na sto způsobů. Díky tomu, že existuje nepřeberné množství pomazánek, salámů, zeleniny a sýrů se jednohubky nikdy neomrzí. Nechte se dnes inspirovat našimi nápady a staňte se těmi nejlepšími hostiteli. Na své si přijdou i ti, kteří drží štíhlou linii.
1. Jednohubky z toastového chleba
Zajímavým zpestřením namísto klasických rohlíků jsou na čtverečky nakrájené toastové plátky chleba. Nejdříve z něj odkrojíme kůrku a válečkem jemně rozválíme. Následně už jen skládáme a mažeme. Na plátek chleba namažeme pomazánkové máslo, položíme plátek sýra a přiklopíme chlebem namazaným rovněž pomazánkovým máslem. Celkem na sebe vrstvíme 3 plátky rozváleného na placičku toastového chleba, 2 plátky sýra a mezi jednotlivé vrstvy namažeme pomazánkové máslo. Celé zabalíme do potravinářské folie a necháme uležet.
Zbytek pomazánkového másla smícháme s rozetřeným česnekem a tuto směs namažeme na odležený chléb shora a nakrájíme na 9 kostiček. Ozdobíme ještě podle chuti – hroznové víno, olivy apod. Zapíchneme párátko a můžeme poklást na talířek.
2. Okurkové jednohubky
Na těchto jednohubkách si mohou pochutnat i ti, kdo si hlídají štíhlou linii. Namísto rohlíku či toastového chleba použijeme na kolečka nakrájenou okurku. Potřebovat budeme salátovou okurku, jedno na tvrdo uvařené vejce, bílý jogurt nebo tvaroh, konzervu tuňáka, česnekovou sůl a zeleninu na zdobení (rajčátko nebo papriku).
Salátovou okurku nakrájíme na kolečka a namažeme na ní pomazánku z tuňáka, kterou si připravíme smícháním uvedených ingrediencí. Nahoru ještě poklademe na kousíčky nakrájenou papriku či rajčátko a opět zapícháme párátka. Aby okurka nesjížděla z párátka dolů, můžeme na spodní stranu dát pláteček tvrdého sýra.
3. Sýrové jednohubky nejen k vínu
Výtečným chuťovým i estetickým zpestřením jsou sýrové jednohubky, které lze připravit na vícero chutí. Potřebovat budeme sýr s bílou přírodní plísní, sýr s plísní a chilli papričkami a sýr s plísní a zeleným pepřem. Dále budeme potřebovat mleté oříšky, rukolu, datle, fíky, polníček a meloun.
Veškeré sýry nakrájíme na 10 stejných dílečků a ty obalíme v mletých ořeších. První várku sýrových jednohubek uděláme tak, že napíchneme na párátko sýr, rukolu a datli. Druhou pak sýr, fík a polníček, třetí sýr a meloun. Ovšem lze zvolit i jiné chuťové variace, například hroznové víno apod. Základem je sýr s bílou plísní a mleté ořechy. Tyto jednohubky se výtečně hodí k suchému červenému vínu.
0 komentářů k zobrazení