Hořká čokoláda obsahuje množství látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Samozřejmě na mysli máme jen kvalitní hořkou čokoládu. Dopřát si ji můžete i při hubnutí. Vyrábí se z kakaových zrn, která se řadí k nejvýznamnějším zdrojům antioxidantů.
Klinické studie navíc potvrzují, že má blahodárný vliv na zdraví a pomáhá například snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Má mnoho dalších léčivých účinků, o kterých se přesvědčili již Mayové a Aztékové. Dodnes je předmětem mnoha zkoumání s kladnými výsledky.
Není čokoláda jako čokoláda
Ovšem mléčné či bílé čokolády se tyto zdravotní benefity netýkají, takže jestli chcete mlsat zdravě, vyměňte ostatní čokolády za kvalitní hořkou. Totéž platí o hořkých, které jsou plněné. Zdraví prospěšná je zkrátka na pohled se tvářící úplně obyčejná vysokoprocentní hořká čokoláda bez přídavku jahodové, nugátové či mátové náplně. V regálech obchodů najdete mnoho druhů hořké čokolády, samozřejmě čím více procent kakaové sušiny má, tím lépe. Obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu, flavonoidy a kofein.
Lepší nálada
Chcete-li si zpříjemnit den, ulomte si čtvereček až dva hořké čokolády. Díky ní se budete cítit šťastnější, protože její konzumace navyšuje produkci serotoninu – hormonu štěstí. Rovněž pomáhá odbourávat stres.
Snižuje cholesterol
Konzumace kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády má kladný vliv na snížení špatného cholesterolu – naopak ten dobrý se zvyšuje.
Pozitivní vliv na krevní tlak
Jestliže vás trápí vysoký krevní tlak, zaměřte se na potraviny, které mají schopnost jej snížit. Patří zde právě i hořká čokoláda.
Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Bylo zjištěno, že konzumací hořké čokolády lze předejít mrtvicím a infarktům. Samozřejmě, že nic se nemá přehánět. Tím, že zboucháte celou čokoládu, si nepomůžete, všeho s mírou.
Zubního kazu se nebojte
V hořké čokoládě se nacházejí látky, které dokážou zatočit s bakteriemi způsobující zubní kaz. Opět připomínáme, že to platí jen o kvalitní hořké čokoládě. Ty ostatní vám k němu naopak dopomůžou.
Lepší soustředěnost
Víte-li předem, že vás čeká něco náročného, co vyžaduje vaše soustředění, pak si dejte hořkou čokoládu. Zlepšuje myšlení i soustředěnost.
Hořká čokoláda a hubnutí
Hořká čokoláda obsahující minimálně 70 % kakaa pomáhá zahnat různé chuťové ataky. Čím více procent čokoláda má, tím lépe, protože dokáže potlačit nutkání na jídlo. Samozřejmě čokoládou nenahrazujte plnohodnotný oběd či večeři.
Je bohatým zdrojem antioxidantů
Potraviny obsahující antioxidanty chrání lidské tělo před škodlivými volnými radikály, tudíž působí jako prevence rakoviny. Totéž platí o kvalitní hořké čokoládě.
Pěknější pokožka
Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na polyfenoly, jež chrání pokožku před UV zářením. Také způsobuje lepší prokrvenost pokožky, takže se oddaluje vznik vrásek.
Všeho s mírou
Přes všechny blahodárné účinky můžete při nekontrolovatelném přejídání se čokoládou přibírat. Ono všeho moc škodí. Mějte to na paměti a choďte si jen vždy uloupnout jeden až dva čtverečky, ovšem ne co 10 minut.
0 komentářů k zobrazení