Každý rád občas mlsá bez rozdílu pohlaví či věku. Ovšem mlsat se dá i zdravě, aby to neohrozilo naši pracně vydřenou figuru. Patříte-li mezi ty, kterým záleží na štíhlé linii a omezují se, tak nemusíte. Samozřejmě i pro zdravé mlsání platí zásada, že všeho s mírou. Ani se zdravými recepty by se to nemělo přehánět. Ale existují takové, které dodají vašemu tělu potřebné živiny, a nemusíte se obávat nechtěných kil navíc. Nebudeme vás napínat a jdeme na to.
Tofu krém s vanilkou
Do mističky vložíme kostičku tofu, přidáme šťávu z půlky citronu, med a vanilkovou esenci. Množství medu řídíme svou vlastní chuti. Ručním mixérem vyšleháme do krému a hotovo. Pak už stačí navrstvit do skleničky a proložit to ovocem, posypat vysokoprocentní hořkou čokoládou. Příchuť tofu krému lze libovolně měnit tím, že namísto vanilky přidáme kakao, skořici apod. Případně rovnou s tofu namísto medu rozmixujeme banán či jiné sladké ovoce (ananas, mango). Krém lze použít i jako náplň – to vám prozradíme v dalším receptu.
Vaflový dort
Osobně velmi miluji vafle na sto způsobů – ty sladké především. Těsto na vafle je velmi snadné.
Uvádím množství na jednu vafli:
- Mleté ovesné vločky (přibližně 3 polévkové lžíce),
- jedno vajíčko,
- trošku mléka,
- javorový sirup,
- jedna polévková lžíce kakaa.
Vafli upeču ve vaflovači přibližně za 3 minuty. Na vaflový dort je potřeba 4 vaflí, ale to neznamená, že je potřeba použít 4 vejce…zkrátka těsto přizpůsobíte tomuto množství. 2 až 3 vejce, mleté ovesné vločky, mléko, kakao, javorový sirup nebo med. Upečete si 4 kakaové vafle a následně je promažete vždy vanilkovým tofu krémem a posypete mletými ořechy, položíte další vafli a postup se opakuje. Poslední vrstva bude čistá vafle. Jakmile se dort uleží (do druhého dne) připravíte si čokoládovou polevu: roztopená hořká čokoláda, lžička kešu másla, mléko – tuto kašičku natřeme nahoru a necháme půl hodinky ztuhnout. Ozdobíme ovocem a hotovo.
Jablko-maková buchta
Potřebovat budeme:
- 4 polévkové lžíce mletých mandlí,
- 100 g mletého máku,
- 3 nastrouhaná jablka,
- 3 vejce,
- 2 lžíce medu (nebo javorový sirup),
- menší sklenička mléka,
- špetka soli a jedlé sody,
- tuk na vymazání formy (olivový olej ve spreji).
Všechny uvedené ingredience smícháme včetně strouhaných jablek – vznikne tekutější buchtové těsto. Formu vyložíme pečicím papírem a jemně stříkneme olej ve spreji (případně vymažeme jemně máslem). Obsah vložíme do trouby na 170 stupňů a pečeme přibližně půl hodiny. Pro obměnu lze namísto máku použít mletá chia semínka případně mix různých semínek.
0 komentářů k zobrazení