Tahini aneb sezamový krém se vyrábí z čerstvě opražených a rozemletých sezamových semínek. Tahini je nezbytnou součástí středozemní pomazánky zvané hummus. Ačkoliv název pomazánky nezní zrovna vábně, jde o chutné a velmi zdravé jídlo.
Sezamový krém v běžném jídelníčku plnohodnotně nahrazuje máslo. Obsahuje řadu vitamínů skupiny B, E a mnoho důležitých minerálů: vápník, železo, draslík, zinek, hořčík a stopové prvky.
Tahini pasta i jako léčba
Tahini se doporučuje konzumovat i jako podpůrná léčba při problémech s nehty, vlasy, pokožkou, pro zlepšení látkové výměny a zvýšení imunity. Sezamová pasta je vhodná také pro vegany, protože obsahuje mnoho vápníku a dalších důležitých látek. Nachází se v ní bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky.
Sezamová pasta je rozhodně chutným a netradičním obohacením jídelníčku. O sezamových semenech se ví, že obsahují zejména vápník, přičemž v neloupaném stavu je ho mnohem větší množství. Sezamová semínka se doporučují pojídat při depresích, nervovém vypětí, mají dobrý vliv na krevní oběh a upravují hladinu cholesterolu. Uvítají je i ženy s PMS (předmenstruační syndrom), kdy zmírňují příznaky.
Zdravé mlsání
Hledáte-li zdravější variantu pro zahnání občasných choutek či zdravé mlsání pro děti, pak je Tahini výtečnou alternativou. Použít se dá do jogurtových nebo tvarohových dezertů, smoothie, zmrzlin, poleva na buchtu, mazat na sušenky, chléb či crackery. Dále se hodí k přípravě dipů do salátů, ale i na výrobu dalších chutných pomazánek – nejen na hummus.
Příprava Tahini
Sezamová pasta Tahini se připravuje z rozdrcených sezamových semínek s přídavkem mořské soli. Vybírat lze ze dvou variant. Loupaných pražených semínek nebo neloupaných (u nás je k mání většinou první varianta), druhá spíše ve východní Indii. Chuťově se dá připodobnit k burákovému máslu, které je velmi populární hlavně v USA.
Co je to sezamela?
Sezamela je vlastně oslazené Tahini – lze použít namísto nutelly. Chutná dětem a všem, co mají mlsný jazýček a občas rádi nějaké sladkosti. Sezamelu si můžete vyrobit i doma tak, že do klasické sezamové pasty zamícháte med, javorový sirup nebo jiné zdravé sladidlo.
Rady a tipy
- Ať už máte doma mandlové, burákové či kešu máslo, ale i sezamovou pastu nebo jiné semínkové máslo, skladujte po otevření v lednici – zabráníte tak žluknutí a prodloužíte trvanlivost výrobku.
- Ořechy a semínka jsou výtečným zdrojem nenasycených mastných kyselin a dalších důležitých látek, ovšem ne každý má rád chroupání, případně mu neslouží zuby – ořechová a semínková másla či pasty jsou ideálním řešením.
0 komentářů k zobrazení