Nastává ideální doma na výrobu domácích zavařenin. Pokud plánujete přípravu džemu či marmelády, možná vám přijde vhod náš aktuální článek, díky kterému bude vaření mnohem jednodušší. Domácí marmeláda je mnohem chutnější než ta kupovaná. Navíc máte jistotu kvalitního složení. Do marmelády také využijete ovoce, které vám roste na zahrádce, aniž by se zkazilo. Během roku vám marmeláda přijde vhod na dochucování sladkých pokrmů.
Co budete potřebovat na vaření marmelády
Jestliže si chcete připravit chutnou domácí marmeládu, neobejdete se bez ovoce, cukru, pektinu, kyseliny citronové, teploměru, hrnce a zavařovacích skleniček. Ovoce volte podle chuti. Výborná je jahodová, borůvková, rybízová, ostružinová, meruňková nebo třeba broskvová marmeláda. Fantazii se však meze nekladou.
Cukr použijete na doslazení a konzervaci ovoce. Přírodní pektin vám pomůže s vytvořením požadované konzistence. Kyselina citronová rovněž přidá na hustotě zavařeniny a poslouží jako konzervant. Teploměrem změníte teplotu ovocné směsi, kterou uvaříte v hrnci, a pak ji ve správný čas rozdělíte do zavařovacích skleniček.
Jak postupovat při výrobě marmelády
- Ovoce důkladně očistěte a omyjte. Nakrájejte ho na menší kousky nebo rozmixujte, přendejte do hrnce a přiveďte k varu. Chvilku povařte a průběžně z něj sbírejte pěnu. Teplota při vaření by neměla přesáhnout 100 °C.
- K ovoci přijdete cukr. Množství cukru záleží na vašich chuťových preferencích a na sladkosti použitého ovoce. Použijte alespoň 250 g na 1 kg ovoce. Sladší marmelády se vaří v poměru 1:1 nebo 1:2, kdy dáte dva díly ovoce na jeden díl cukru. Část cukru si odložte stranou a smíchejte ji s pektinem.
- Použití pektinu je velká alchymie, protože každé ovoce jinak houstne. Například jablka mají vysoký obsah pektinu a není potřeba ho již přidávat. Když ale vaříte jahodovou nebo třeba broskvovou marmeládu, tak se bez pektinu neobejdete. Dávkuje se přibližně 7 až 10 gramů na 1 kilogram ovoce.
Čistý pektin koupíte na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. Před nasypáním do vroucí směsi ovoce ho smíchejte s částí cukru, abyste se vyhnuli vytvoření hrudek.
- Přidejte cukr s pektinem do marmelády. Chvilku povařte a nakonec vmíchejte trochu kyseliny citronové, která funguje jako konzervant, zaručí výraznější barvu a kyselejší chuť. S kyselinou to však nepřehánějte, protože může zničit účinky pektinu.
- Marmeládu dávejte do vyvařených skleniček. Každou skleničku dobře utáhněte a otočte ji dnem vzhůru. Marmeládu také můžete dochutit vanilkou, skořicí, rozmarýnem nebo i jiným kořením a vytvořit si tak zajímavé variance po speciální příležitosti.
0 komentářů k zobrazení