skip to Main Content

Jak na výrobu kvalitních domácích marmelád a džemů

Jak Na Domácí Marmeládu - Ilustrační Foto

Nastává ideální doma na výrobu domácích zavařenin. Pokud plánujete přípravu džemu či marmelády, možná vám přijde vhod náš aktuální článek, díky kterému bude vaření mnohem jednodušší. Domácí marmeláda je mnohem chutnější než ta kupovaná. Navíc máte jistotu kvalitního složení. Do marmelády také využijete ovoce, které vám roste na zahrádce, aniž by se zkazilo. Během roku vám marmeláda přijde vhod na dochucování sladkých pokrmů.

Co budete potřebovat na vaření marmelády

Jestliže si chcete připravit chutnou domácí marmeládu, neobejdete se bez ovoce, cukru, pektinu, kyseliny citronové, teploměru, hrnce a zavařovacích skleniček. Ovoce volte podle chuti. Výborná je jahodová, borůvková, rybízová, ostružinová, meruňková nebo třeba broskvová marmeláda. Fantazii se však meze nekladou.

Cukr použijete na doslazení a konzervaci ovoce. Přírodní pektin vám pomůže s vytvořením požadované konzistence. Kyselina citronová rovněž přidá na hustotě zavařeniny a poslouží jako konzervant. Teploměrem změníte teplotu ovocné směsi, kterou uvaříte v hrnci, a pak ji ve správný čas rozdělíte do zavařovacích skleniček.

Jak postupovat při výrobě marmelády

  •  Ovoce důkladně očistěte a omyjte. Nakrájejte ho na menší kousky nebo rozmixujte, přendejte do hrnce a přiveďte k varu. Chvilku povařte a průběžně z něj sbírejte pěnu. Teplota při vaření by neměla přesáhnout 100 °C.
  •  K ovoci přijdete cukr. Množství cukru záleží na vašich chuťových preferencích a na sladkosti použitého ovoce. Použijte alespoň 250 g na 1 kg ovoce. Sladší marmelády se vaří v poměru 1:1 nebo 1:2, kdy dáte dva díly ovoce na jeden díl cukru. Část cukru si odložte stranou a smíchejte ji s pektinem.
  •  Použití pektinu je velká alchymie, protože každé ovoce jinak houstne. Například jablka mají vysoký obsah pektinu a není potřeba ho již přidávat. Když ale vaříte jahodovou nebo třeba broskvovou marmeládu, tak se bez pektinu neobejdete. Dávkuje se přibližně 7 až 10 gramů na 1 kilogram ovoce.

Čistý pektin koupíte na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. Před nasypáním do vroucí směsi ovoce ho smíchejte s částí cukru, abyste se vyhnuli vytvoření hrudek.

  •  Přidejte cukr s pektinem do marmelády. Chvilku povařte a nakonec vmíchejte trochu kyseliny citronové, která funguje jako konzervant, zaručí výraznější barvu a kyselejší chuť. S kyselinou to však nepřehánějte, protože může zničit účinky pektinu.
  •  Marmeládu dávejte do vyvařených skleniček. Každou skleničku dobře utáhněte a otočte ji dnem vzhůru. Marmeládu také můžete dochutit vanilkou, skořicí, rozmarýnem nebo i jiným kořením a vytvořit si tak zajímavé variance po speciální příležitosti.
Vaše hodnocení:

Nejnovější příspěvky

Šťastné miminko

Neplodnost trápí téměř 25 % párů a mnoho z nich se rozhodne řešit svůj problém prostřednictvím umělého oplodnění na klinice asistované reprodukce. Každý IVF cyklus je od začátku velmi složitý…

Zavazadla na dovolenou

Rozhodli jste se ušetřit při cestě letadlem a cestujete s dětmi pouze s příručním zavazadlem? Nebojte se, i malý kufr umístěný v přihrádce nad hlavou dokáže nabídnout dostatek prostoru pro…

Může vás zajímat

Krystaly, které harmonizují tělo i mysl - foto krystalů

O své tělo i zdraví pečujeme různými způsoby. Ať už stravou, cvičením, meditací. Přesto existují ještě i jiné způsoby, jak zharmonizovat tělo a mysl. Jedním z nich jsou krystaly, které fungují…

Šatní skříň plná letních věcí

Ačkoliv si z nás počasí poslední dobou tropí legraci, můžeme brzy očekávat příchod sluníčka a těšit se na letní teploty. K tomu se však váže i nutná obměna našeho stávajícího šatníku. Co…

Zdravé hubnutí

Existují potraviny, které jsou vhodné jako prevence chronických onemocnění, zlepšují zrak, pro pevnější kosti, pro bystré myšlení, pěknější pokožku. Ovšem jsou také potraviny, které při zařazení do svého jídelníčku nejenže…

Separační úzkost u dítěte

Separační úzkost u dětí, chcete-li závislost na matce, představuje normální fázi vývoje. Poprvé ji lze zaznamenat už v šesti měsících, ale většinou se u dětí projevuje okolo 10 – 18. měsíce…

Výživa a regenerace nehtů - ilustrační foto

Nehty představují tvrdé zakončení našich prstů. Ve skutečnosti nás nebolí, ani je jinak necítíme, protože jsou dávno mrtvé. To však neznamená, že nepotřebují speciální péči. Podobně jako vlasy, tak ani…

Seznámení po internetu - foto

Je pravda, že internetová síť nám dává dosud netušené možnosti. Ještě v minulé generaci bylo zcela normální nosit psaní na poštu, faxovat nebo používat pevnou telefonní linku. Dnes už jsou standardem…

Diskuze

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
Vyhledat