Avokádo je ovoce nevýrazné chuti s ořecho-máslovou chutí a koktejlem vitamínů, minerálů, zdravých tuků, kyselinou olejovou, palmovou a linolovou. Má mnoho pozitivních účinků na zdraví a své místo si našlo jednak v kuchyních, ale i kosmetice.
Patrně k nejznámějším receptům z avokáda patří guacamole, ale rozhodně to není jediná pomazánka, kterou si můžeme z avokáda připravit. Připravili jsme pro vás pomazánky, které zaručeně zpříjemní vaše ráno, jsou nejen velmi zdravé, ale chutné.
1. Avokádo s cizrnou
Na tuto pomazánku budeme potřebovat plechovku cizrny v nálevu, jedno avokádo, lžičku olivového oleje (může být avokádový), stroužek česneku, šťávu z půlky citrónu, hrstku petrželové nati, trošku pepře a sůl.
Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem do krému a máme hotovo. Pak už stačí jen mazat na celozrnné pečivo. Nechte si chutnat.
2. Avokádo s tvarohem
Na tento recept budeme potřebovat jedno avokádo, 4 polévkové lžíce tvarohu, česnekovou sůl (případně česnek a sůl), pár kapek citronové šťávy, lžíci olivového oleje.
Měkké avokádo rozmačkáme vidličkou a vmícháme tvaroh i ostatní ingredience. Pomazánka je připravená rychle, chutná výtečně a je plná bílkovin a zdravých tuků.
3. Domácí nutella
Avokádo, banán, kvalitní kakao, lžičku mandlového másla, několik polévkových lžiček mandlového mléka rozmixujeme do hladké kaše. Místo kakaa lze použít i několik čtverečků roztopené vysokoprocentní hořké čokolády. Vznikne čokoládový krém, který mažeme na opečené toasty. Tento krém lze použít i jako dezert či náplň různých buchet a zákusků.
4. Avokádo s vejcem
Uvaříme si vajíčko na tvrdo, které rozmělníme vidličkou. Přidáme 2 avokáda, která rozmačkáme s vejcem, přidáme stroužek česneku, pažitku, trošku pepře a sůl. Opět velmi rychlá a chutná, zdravá pomazánka, která zasytí.
5. Zelená pomazánka
Na tuto pomazánku budeme potřebovat malou plechovku zeleného hrášku, 5 lístků máty, lžičku oleje (olivový nebo avokádový), pár kapek šťávy z limetky, lžičku feta sýra, pepř a sůl.
Všechny ingredience rozmixujeme a krásně zelená pomazánka je na světě. Máta dodá svěžest a zároveň se zeleným hráškem i pěknou barvu.
6. Tuňák s avokádem
Na tuto pomazánku je potřeba tuňák ve vlastní šťávě, jedno avokádo, 2 vařená vejce na tvrdo, pár kapek citronové šťávy, jarní cibulka, sůl, pepř.
Avokádo rozmačkáme vidličkou společně s vejci uvařenými natvrdo, vmícháme tuňáka, sůl, pepř, citronovou šťávu a najemno nakrájenou cibulku.
0 komentářů k zobrazení