Je až s podivem, jak za posledních několik desetiletí raketově narostl počet alergiků v populaci. Některé zdroje uvádějí, že až 40 % lidí trpí nějakou alergií, tato skutečnost je alarmující a vybízí k hledání účinných řešení a možností šetrné léčby. V dřívějších dobách se tento nepříjemný zdravotní handicap prakticky vůbec nevyskytoval. Co je příčinou tohoto stavu? Hlavní příčiny jsou dvě: jednak je to oslabená imunita a jednak špatná funkce jater. Lékařská věda léčí různé druhy alergií léky zvanými antihistaminika, problém je však v tom, že tato skupina léků může oslabená játra ještě více zatížit a efekt může být spíše opačný. Proti tomuto zdravotnímu problému lze účinně bojovat přírodní cestou a úpravou jídelníčku.
Co je to vlastně alergie
Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na neškodné látky obsažené ve vnějším prostředí, při níž začne organismus produkovat nadměrné množství látky zvané HISTAMIN. Tato je v lidském těle produkována kůží, sliznicemi i dalšími orgány plnící v těle několik důležitých funkcí, je to například povzbuzení tvorby žaludečních šťáv nebo zvyšování průtoku krve rozšířením vlásečnic. Histamin je jednak hormonem, ale také biogenním aminem, který se vyznačuje toxicitou. Zdravý organismus se s likvidací alergenů za pomoci enzymů dovede úspěšně vypořádat, u jedinců s oslabenou imunitou i funkcí jater dojde k nadměrné tvorbě histaminu, následkem jsou velmi nepříjemné projevy jako je svědění, pálení v nose, senná rýma, pálení, zčervenání a slzení očí, tento fakt je důkazem toho, že právě oči jsou vývodem jater. Nabízí se několik řešení, jak se tohoto nepříjemného problému zbavit.
Radikální úprava jídelníčku
U lidí se sklonem k různým alergiím by mělo dojít k radikální úpravě jídelníčku, histamin je obsažen v určitých potravinách, které je třeba úplně vynechat a naopak konzumovat ty, v nichž je nejnižší obsah této látky. Nejvyšší obsah histaminu mají fermentované výrobky – kvašená zelenina nebo kysané zelí, toto má nejvyšší obsah histaminu, vůbec, šťáva z něj obsahuje až 174 mg histaminu na litr. Naopak nejnižší obsah mají ryby (mimo tuňáka), koření – tymián, kurkuma, fenykl, estragon, máta, heřmánek, zelenina – petržel, brokolice, česnek, cibule a ovoce – granátové jablko. Zároveň je nutné vynechat průmyslově zpracované potraviny, jídlo obsahující škodlivá éčka, polotovary, výrobky rychlého občerstvení, instantní pokrmy, které jsou tzv. mrtvými jídly a nahradit je plnohodnotnou stravou obsahující živé enzymy, vitamíny a minerály – dostatek ovoce, zeleniny, ořechů, semen, klíčků a zdravých olejů.
Nezapomeňme na regenerace jater
Játra jsou velmi důležitý orgán a plní v lidském těle funkci zásobovací, transportní a především detoxikační. Pokud je jejich funkce oslabena, neodstraní všechny toxiny včetně nadbytku histaminu. Je důležité se o ně naučit pečovat a čas od času je účinně regenerovat. Bylinou číslo jedna je ostropestřec mariánský, který jako jediný dovede velmi efektivně regenerovat jaterní parenchym a tím tento orgán vrátit do kondice. Na trhu je k dispozici v mletém prášku, čaji, kapslích nebo tinkturách. Bývá vždy užíván půl hodiny před jídlem nebo po něm.
Léčba alergií jde i přírodní cestou
Je to ta nejšetrnější léčba bez nežádoucích účinků za pomoci bylin, zelených potravin nebo koření. A zde je několik příkladů velmi účinných bojovníků:
- perilla křovitá – tato rostlina obsahuje obrovské množství bioflavonoidů, silných přírodních antioxidantů, které brzdí nadměrnou tvorbu histaminu
- kurkuma – žlutý prášek z usušeného rozemletého kořene této byliny má mimo jiné silné protizánětlivé účinky a tím pomáhá v boji proti alergiím, zlepšuje fungování jater
- zelené potraviny – rozemletý prášek z usušených malých listů ječmene a řasy chlorelly organismus účinně detoxikují, tím pomáhají játrům, zároveň jsou vydatným zdrojem enzymů, aminokyselin, chlorofylu, vitamínů a minerálů, které přispívají ke zvýšení pohotovosti imunitního systému
- smetánka lékařská (pampeliška) – díky vysokému obsahu hořčin je pro játra přímo požehnáním, pomáhá s detoxikací regenerací tohoto orgánu i celkovou regenerací
- kopřiva dvoudomá – obsahuje velké množství přírodních antioxidantů, díky nimž je navyšována imunita, zajišťuje správnou funkci jater, celkově revitalizuje organismus
Důležitá je i péče o střeva
Neboť až 70 % imunitního systému spočívá ve střevech, je nezbytné pro boj s alergiemi zajistit zdravou střevní mikroflóru a to za pomoci účinných probiotik. Osídlení střev přátelskými bakteriemi je základním předpokladem, aby byla léčba alergií úspěšná, zároveň je velmi důležité pro celkové zdraví lidského organismu.
0 komentářů k zobrazení