skip to Main Content

Tipy a triky do kuchyně, které uvítá každá hospodyňka

Cenné Rady Do života

Rady a tipy našich maminek a babiček by se určitě neměli podceňovat. Přestože nebylo dříve k dispozici tolik vymožeností, jako máme dnes my, dokázaly si poradit s řadou věcí. Přinášíme vám tedy seznam věcí, které vám nejenže usnadní, ale i mnohdy i zachrání práci v kuchyni.

Přesolená polévka

Občas se stane, že nám ujede ruka a zkrátka je polévka příliš slaná. Pak jen stačí, když na lžíci položíme kostku cukru, ponoříme do polévky a až cukr nasaje, vyjmeme jej. Postup lze opakovat, je-li polévka stále příliš slaná.

Aby se pudink nepřichytil

Před vařením vymazejte dno hrnce máslem. Nejenže se pudink nepřichytí, ale bude vláčnější, hladší a jemnější. Tuto fintu lze využít i vaření pohádky mládí – u krupicové kaše.

Šťavnatý steak

Přípravu steaku začněte nejdříve z boční strany, kde se nachází vrstva tuku. Rozpuštěný tuk masu dodá skvělou vůni a šťavnatost.

Koření a bylinky

Koření a bylinky skladujte na temném a chladném místě, nikdy ne přímo nad sporákem, kde se hromadí vlhkost. Vlhko, světlo a teplo způsobují, že koření ztrácí intenzívní chuť i vůni.

Příprava masa před smažením

Dřív než začnete pracovat s masem, je potřeba jej obalit do utěrky, aby se nasála přebytečná vlhkost, která jinak promění proces smažení na dušení a ochudí maso o chutnou krustu.

Krájení slaniny

Chcete-li si nařezat na tenké plátky slaninu, umístěte ji na 15 minut do mrazničky – bude držet lepší tvar a lépe se s ní pracuje.

Zmírnění ostrosti křenu

Někdo rád ostré, jiný moc ne. Příliš ostrý křen zjemníme ponořením do kyselého mléka na půl hodiny.

Proti mazlavosti brambor

Jestliže uvařené brambory ihned neservírujete, ale necháváte ještě v hrnci, stává se, že jsou pak vlhké a mazlavé. Tomu se dá zamezit, když mezi hrnec a pokličku vložíte papírovou utěrku – ta páru pohltí a brambory zůstanou suché a dokonce déle teplé.

Zahušťování bez mouky

Při vaření polévky nebo omáčky přidejte více zeleniny, kterou následně rozmixujte na pyré a vlijte zpátky do kastrolu. Tím pokrm zahustíte bez nutnosti použít mouku.

Aby cibule nedráždila oči

Nechcete-li si u krájení cibule doslova vyplakat oči, pak ji před úpravou na chvíli vložte do mrazáku nebo horké trouby. Vhodné je rovněž nahřát před krájením nůž, případně jej během práce s cibulí oplachovat vodou.

Česnekový zápach

Potřebujete umýt prkénko i ruce a zbavit se česnekového zápachu? S tím pomůže bud citronová šťáva nebo plátek syrové brambory. Na ruce pomůže i omytí ve vlažné vodě, potření olejem a posypání cukrem – peeling. Poté znovu ruce opláchnout a hotovo.

Vaše hodnocení:
5/5 - (1 hlas)

Nejnovější příspěvky

Šťastné miminko

Neplodnost trápí téměř 25 % párů a mnoho z nich se rozhodne řešit svůj problém prostřednictvím umělého oplodnění na klinice asistované reprodukce. Každý IVF cyklus je od začátku velmi složitý…

Zavazadla na dovolenou

Rozhodli jste se ušetřit při cestě letadlem a cestujete s dětmi pouze s příručním zavazadlem? Nebojte se, i malý kufr umístěný v přihrádce nad hlavou dokáže nabídnout dostatek prostoru pro…

Může vás zajímat

Sedavý způsob u počítače

Moderní technologie usnadňují lidem v mnoha směrech život, i ten pracovní. Drtivá většina z nás tráví většinu pracovního dne usazená do křesla či kancelářské židle před monitorem PC, odkud řeší všechny pracovní…

Jak na vrásky - krém nebo botulotoxin - ilustrační foto

Jak stárneme, objevují se na pleti první vrásky. Většina žen je začíná pozorovat již po třicítce. Ale už od 25 let se vyplatí pleť dostatečně hydratovat, vyživovat a starat se…

Zavazadla na dovolenou

Rozhodli jste se ušetřit při cestě letadlem a cestujete s dětmi pouze s příručním zavazadlem? Nebojte se, i malý kufr umístěný v přihrádce nad hlavou dokáže nabídnout dostatek prostoru pro…

Péče o vlasy v létě - ilustrační foto

Během léta vyžadují vlasy stejně jako pokožka šetrnou péči. Bohužel mnoho z nás myslí právě jen na tu pokožku a vlasy zůstávají opomenuty. Tato chyba by se nemusela vyplatit. Pro naše…

Odpočinek masáží - ilustrační foto

Ženy toho dokáží zvládnout neskutečně moc. Jsou to zkrátka obdivuhodné bytosti. Zvládnou skloubit péči o rodinu s kariérou, ale v tom shonu nezřídka zapomínají samy na sebe. Manželky, partnerky, matky,…

Šunka Jamon

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce…

Diskuze

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
Vyhledat