Tipy a triky do kuchyně, které uvítá každá hospodyňka



Cenné rady do života

Rady a tipy našich maminek a babiček by se určitě neměli podceňovat. Přestože nebylo dříve k dispozici tolik vymožeností, jako máme dnes my, dokázaly si poradit s řadou věcí. Přinášíme vám tedy seznam věcí, které vám nejenže usnadní, ale i mnohdy i zachrání práci v kuchyni.


Přesolená polévka

Občas se stane, že nám ujede ruka a zkrátka je polévka příliš slaná. Pak jen stačí, když na lžíci položíme kostku cukru, ponoříme do polévky a až cukr nasaje, vyjmeme jej. Postup lze opakovat, je-li polévka stále příliš slaná.

Aby se pudink nepřichytil

Před vařením vymazejte dno hrnce máslem. Nejenže se pudink nepřichytí, ale bude vláčnější, hladší a jemnější. Tuto fintu lze využít i vaření pohádky mládí – u krupicové kaše.

Šťavnatý steak

Přípravu steaku začněte nejdříve z boční strany, kde se nachází vrstva tuku. Rozpuštěný tuk masu dodá skvělou vůni a šťavnatost.


Koření a bylinky

Koření a bylinky skladujte na temném a chladném místě, nikdy ne přímo nad sporákem, kde se hromadí vlhkost. Vlhko, světlo a teplo způsobují, že koření ztrácí intenzívní chuť i vůni.

Příprava masa před smažením

Dřív než začnete pracovat s masem, je potřeba jej obalit do utěrky, aby se nasála přebytečná vlhkost, která jinak promění proces smažení na dušení a ochudí maso o chutnou krustu.

Krájení slaniny

Chcete-li si nařezat na tenké plátky slaninu, umístěte ji na 15 minut do mrazničky – bude držet lepší tvar a lépe se s ní pracuje.

Zmírnění ostrosti křenu

Někdo rád ostré, jiný moc ne. Příliš ostrý křen zjemníme ponořením do kyselého mléka na půl hodiny.

Proti mazlavosti brambor

Jestliže uvařené brambory ihned neservírujete, ale necháváte ještě v hrnci, stává se, že jsou pak vlhké a mazlavé. Tomu se dá zamezit, když mezi hrnec a pokličku vložíte papírovou utěrku – ta páru pohltí a brambory zůstanou suché a dokonce déle teplé.

Zahušťování bez mouky

Při vaření polévky nebo omáčky přidejte více zeleniny, kterou následně rozmixujte na pyré a vlijte zpátky do kastrolu. Tím pokrm zahustíte bez nutnosti použít mouku.

Aby cibule nedráždila oči

Nechcete-li si u krájení cibule doslova vyplakat oči, pak ji před úpravou na chvíli vložte do mrazáku nebo horké trouby. Vhodné je rovněž nahřát před krájením nůž, případně jej během práce s cibulí oplachovat vodou.

Česnekový zápach

Potřebujete umýt prkénko i ruce a zbavit se česnekového zápachu? S tím pomůže bud citronová šťáva nebo plátek syrové brambory. Na ruce pomůže i omytí ve vlažné vodě, potření olejem a posypání cukrem – peeling. Poté znovu ruce opláchnout a hotovo.



Volžte komentář

Diskuse

Your email address will not be published.


*