Shiitake nebo jinak také Houževnatec jedlý je houba, která proslavila čínskou a japonskou kuchyni. Tato houba je dnes již z medicínského pohledu uznávaným přírodním prostředkem k léčbě mnoha civilizačních chorob. Mimo svých blahodárných účinků na lidské zdraví je shiitake oblíbená houba v gastronomii.
Má velmi výraznou chuť a masitou konzistenci. Jestliže si rádi pochutnáte na houbách, pak neváhejte vyzkoušet právě tuto houbu, která má navíc i schopnost posílit imunitu. Takže si pochutnáte a navíc uděláte i něco pro upevnění zdraví.
Houby pro upevnění zdraví
Shiitake, maitake nebo reishi jsou houby, které byly a stále jsou v Číně a Japonsku považovány za bylinky se zázračnými účinky. Shiitake se také přezdívá houba dlouhověkosti. V japonském léčitelství znají moc této houby již dva tisíce let.
Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje srdeční činnost, zlepšuje imunitu, bojuje s virovým onemocněním. Podrobena byla zkoumání rovněž jako prostředek v boji s rakovinou a obstála na výtečnou. Obsahuje totiž lentinan (glukan, jež je v Japonsku používán k léčbě nádorového onemocnění).
Na první pohled docela obyčejná houba s neobyčejně silnými schopnostmi bojuje s viry, infekcí, plísni, parazity a má radioprotektivní účinky. Osvědčila se dokonce při léčbě akné. Mimo to působí i jako chytač volných radikálů a antioxidační látka. Shiitake najde v kuchyni velmi pestré uplatnění. Hodí se na dušení, zapékaní, smažení, grilování, fritování a dokonce i uzení. Využijete ji pod maso, do rizota, míchaných vajec, salátů, do polévky, slaných koláčů atd. Receptů existuje nepřeberné množství a každý si najde to své. Jako bonus přidáváme extra zdravý recept, kde nechybí právě tato zázračná houba.
Účinky houby shiitake
- Bojuje s viry, plísni, infekcí, bakteriemi
- Upravuje krevní tlak
- Reguluje cholesterol
- Podporuje čištění střev
- Pomáhá při léčbě osteoporózy a revmatických chorobách
- Detoxikuje organismus
- Posiluje obranyschopnost
- Podpůrná léčba při nádorové terapii (chemoterapie, radioterapie)
Quinoa + shiitake
Rizoto zná patrně každý, ovšem uděláme malou změnu a namísto rýže v tomto receptu použijeme quinou, další superpotravinu. Potřebovat budeme: quinou, shiitake, avokádový olej (může být olivový), mořskou sůl, zeleninu podle chuti: rajče, paprika, salátová okurka, ředkvičky apod.
Quinou si nejdříve propláchneme, povaříme a dáme stranou. Mezi tím si očistíme a nakrájíme shiitake na kousíčky a podusíme ve vodě s pár kapkami avokádového oleje a špetkou mořské soli. Do této směsi přidáme čerstvou nakrájenou zeleninu. Případně ještě dochutíme solí a pepřem. Chutné, rychlé, zdravé, výživné, dietní jídlo je na světě. Přejeme vám dobrou chuť.
0 komentářů k zobrazení