Pálení žáhy na vlastní kůži zažila snad většina z nás. Věděli jste, že denně se objevuje až u 10 % obyvatelstva a nejméně jednou měsíčně potrápí celých 44 % lidí? Jak předcházet a jak se zbavit nepříjemné kyselé pachuti? Prozradíme na dalších řádcích.
Pyróza neboli pálení žáhy
Za pálení žáhy mohou agresivní kyseliny ze žaludku. V okamžiku, kdy se natrávená potrava společně s kyselinami vracejí ze žaludku zpět do jícnu, pociťujete nepříjemné pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku. Pyróza se často objevuje u těhotných žen, ale po porodu většinou sama zmizí.
Proč vás žáha pálí
Příčinou palčivé bolesti je překyselení žaludku. Na vině je:
- konzumace tučných, ale i pikantních jídel,
- pití kávy,
- pití alkoholu,
- pití koncentrovaných džusů a perlivých nápojů,
- rajčata,
- citrusové plody,
- čokoláda,
- stres,
- stravování ve spěchu,
- málo pohybu.
Z výčtu je tedy jasné, že jsou obtíže spojeny nejen s jídlem a pitím, ale také s životním stylem, který je plný stresu a nedostatku pohybu. Pálení žáhy může postihnout také kuřáky. Existují však způsoby, jak si žáhu zchladit. Na mysli rozhodně nemáme to, že si na někom vybijete zlost, ale spíše to, že budete jíst takové potraviny, které vás překyselenosti žaludku zbaví.
Zázračné potraviny, pochutiny a nápoje
Pokud se chcete zbavit obtíží, můžete sáhnout po některém z volně prodejných léků, nebo vsadit na bylinky či babské rady.
Jedlá soda
Patří mezi nejznámější první pomoc při pyróze. Lžičku jedlé sody rozmíchejte ve sklenici s vodou a vypijte. Soda vám může pomoci při akutních obtížích, ale nedoporučujeme na ni spoléhat jako na jedinou nebo dlouhodobou pomoc.
Zavařená okurka nebo ocet
Ač je to paradox, od překyselení žaludku vám může pomoci jablečný ocet. Dvě lžičky jablečného octa rozmíchejte ve skleničce s vodou a tu vypijte. Tento „koktejl“ si namíchejte ihned, jakmile se dostaví první příznaky. Ocet vám pomůže s trávením i se snížením kyselosti. Podobných účinků dosáhnete i v momentě, kdy sníte kyselou okurku.
Zázvor
Účinky zázvoru na zmírnění žaludečních obtíží znali již lidé ze starověké Číny. Zázvor působí především v zažívacím ústrojí, dokáže neutralizovat kyseliny a pomoci s tvorbou trávicích šťáv. Zázvor si můžete dát čerstvý nebo ve formě čaje, tabletek, kapek či tobolek.
Heřmánek
Patří mezi základní všestranné léčivé rostliny, takže vám dokáže pomoci i v této nepříjemné situaci. Heřmánek je velice účinný, jelikož působí silně protizánětlivě především v oblasti zažívacího traktu. Kromě toho vám dokáže ulevit i při nevolnostech a plynatosti. Nejlepší je jeho konzumace ve formě čaje.
- Lžíci heřmánkových kvítků zalijte hrnkem vroucí vody a nechte 10–15 minut louhovat. Čaj popíjejte 2x až 3x denně.
Mezi další bylinky, které vám od pálení žáhy uleví, se řadí arnika horská, řebříček obecný, lékořice setá a lišejník islandský.
Mléko
Někteří lidé si žáhu chladí mlékem. Věděli jste ale, že jeho konzumace se při těchto obtížích nedoporučuje? Zprvu vám sice uleví od nepříjemných pocitů, ale vápník obsažený v mléce následně žaludek donutí produkovat ještě více kyseliny, což je rozhodně nežádoucí.
Dejte překyselenému žaludku na frak i v těhotenství
Pálení žáhy se často objeví v těhotenství. Kvůli hormonálním změnám a zvětšování dělohy, která postupně tlačí na další orgány, je překyselení žaludku u těhotných žen častým problémem.
Nastávajícím maminkám se doporučuje pití bylinných čajů z heřmánku, zázvoru nebo fenyklu. Ženy by také měly omezit jídlo těsně před spaním, dostatečně odpočívat a nezapomínat ani na přiměřený pohyb.
Jestliže se chystáte odpočívat po obědě, je lepší si lehnout na levý bok. Žaludek tak bude níže než jícen, čímž eliminujete riziko proniknutí žaludeční šťávy do jícnu.
Comments (0)