skip to Main Content

Nejlepší šunka na světě? Jamón!

Šunka Jamon

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?

Jamón serrano vs. jamón iberico

Hlavním dělítkem je druh prasat, ze kterých se sušená šunka vyrábí, ty jsou dva – jamón serrano z bílého vepře a jamón ibérco z černých iberských prasat.

Jamón serrano je šunka z bílých prasat patřící do podobné kategorie jako italské prosciutto nebo portugalské presunto. Vcelku ji poznáte podle světlého kopýtka, na talíři podle světlejší barvy, tuk je více oddělen od masa a mramorování je méně výrazné. To má za výsledek jemnější chuť, která nepřetrvává na jazyku.

Naproti tomu jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. Samotná šunka se vyznačuje intenzivní tmavou rubínovou barvou a mramorováním zdravého nasyceného tuku. Chuť tohoto jamónu je výrazná a dlouhotrvající.

Dělení jamónu ibérico

Samotný jamón ibérco se dělí velice specificky, a to dle způsobu života a stravy prasat.

  • Jamón ibérico de bellota je tou nejdražší a nejexkluzivnější šunkou na světě. Iberská prasata se volně pasou v dubových hájích a v období od září do února se živí výhradně žaludy. Tomuto způsobu výkrmu se říká „montanera“. Takováto šunka zraje alespoň 36 měsíců.
  • Jamón ibérico de recebo je šunka z prasat, které během montanery nedosáhla požadované váhy a je třeba je dokrmit běžným organickým krmivem.
  • Jamón ibérico de cebo se vyrábí z vepřů krmených běžným způsobem a zraje 24 měsíců.

Jamón ibérico de bellota

Jamón ibérico de bellota, Montellano, 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz

Dělení jamónu serrano

U světlého jamónu je třeba kontrolovat označení původu, pouze tak máte jistotu, že je šunka vyrobena z nejvhodnějších a nejtypičtějších oblastí a splňuje přísné podmínky pro způsob a dobu zrání. Při výběru byste tedy měli hledat označení D.O. jamón de Trevélez nebo jamón de Teruel

Dále se pak dělí dle doby zrání:

  • Paleta – přední plec, doba zrání kolem 10 měsíců
  • Hembra – doba zrání kolem 9-12 měsíců
  • Bodega – doba zrání 9-12 měsíců
  • Reserva – doba zrání 12-15 měsíců
  • Gran reserva – doba zrání 15-24 měsíců

Jamón serrano

Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz

Jak si tedy jamón vybrat?

Dle chuťových preferencí si můžete zvolit mezi jemnějším serrano nebo intenzivnějším ibérico.
Kupujete-li jamón vcelku, je lepší zvolit zadní kýtu (jamón) než přední kýtu zvanou paleta, ta obsahuje méně masa a je náročnější na krájení, jelikož obsahuje kosti.

V případě jamónu je pravda, že čím větší, tím lepší. Větší kus kýty s dostatečným množstvím tuku umožňuje delší dobu zrání a lepší chuťový zážitek. Nejkvalitnější jamóny se prodávají o váze kolem 8 kg.

Vaše hodnocení:
5/5 - (5 hlasů)

Nejnovější příspěvky

Šťastné miminko

Neplodnost trápí téměř 25 % párů a mnoho z nich se rozhodne řešit svůj problém prostřednictvím umělého oplodnění na klinice asistované reprodukce. Každý IVF cyklus je od začátku velmi složitý…

Zavazadla na dovolenou

Rozhodli jste se ušetřit při cestě letadlem a cestujete s dětmi pouze s příručním zavazadlem? Nebojte se, i malý kufr umístěný v přihrádce nad hlavou dokáže nabídnout dostatek prostoru pro…

Může vás zajímat

Žena si čistí zuby dentální nití

Zubní nitě a mezizubní kartáčky nejsou žádnou novinkou v dentální hygieně, přesto na ně spousta lidí hřeší a nepoužívá ani jedno – ani druhé. Přitom archeologové zjistili, že čištění mezizubních prostor…

Ranní rozcvička

Toto téma se týká úplně každého bez rozdílu věku či pohlaví. K tomu, abychom mohli podávat výkony jak v osobním, tak pracovním životě, potřebujeme dostatek energie. Nemáme-li energie dostatečné množství, je ohroženo…

Pauza od cukru

Jak mít sladký život? Jednoduše, když zbavíte své tělo závislosti na cukru! Nevěříte? Průměrně každý z nás sní ročně 34,9 kg cukru, což je necelých 96 gramů cukru na den.…

Život bez nadýmání - ilustrační foto

Nadýmání není nic příjemného a tu a tam potrápí každého. Potíž nastává v okamžiku, kdy nadýmání netrápí jen občas, ale v pravidelných intervalech. Nafouklé břicho není nic příjemného ani estetického. Příčin, které…

Zlomené srdce - ilustrační foto

Některé ženy si stěžují, že mají na chlapy stále smůlu. Najdou si zdánlivě perfektního chlapa, ale bohužel ten zmizí tak rychle, jak přišel. Oči pro pláč, srdce na kousíčky a…

Diskuze

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
Vyhledat