Jak se stát mistrem grilu? Vyzkoušejte tyto 4 luxusní marinády



Luxusní marináda na grilování

Grilované dobrůtky si můžete užívat nejen v létě na uhlíkovém nebo plynovém grilu, ale díky elektrickým grilům i v zimě. Jestliže chcete zaválet jako michelinský kuchař či kuchařka, měli byste se naučit několik jednoduchých marinád, které promění kus masa doslova v božskou manu. Připravte si pivo, med, chilli a orientální koření!

NÁŠ TIP: Víme kde sehnat kvalitní grily za bezkonkurenční ceny. Mrkněte zde!


Vyplatí se vědět

Než se pustíte do přípravy grilování, měli byste vědět, že maso v marinádě nemusí být naloženo několik dní. Bohatě postačí jediná noc. Jestliže budete do marinád přidávat kečup, rozhodněte se pro domácí nebo sáhněte po takovém, do kterého se nepřidávají chemická aditiva a barviva. Možná se vám bude hodit také znalost toho, že když do marinády přidáte ocet nebo citron a olej, maso dokonale zkřehne, čímž zkrátíte dobu grilování.

1. Chlapácká marináda s pivem a hořčicí

Marináda s pivem a hořčicí

Tato směs je vhodná především pro grilování vepřové krkovičky. Jaké ingredience si připravit?

  • 200 ml rostlinného oleje,
  • 4 lžičky sójové omáčky,
  • 1 lžíci dijonské hořčice,
  • 2 lžíce kvalitního kečupu,
  • 200 ml piva,
  • koření na grilování,
  • sůl, pepř, kmín a bazalku.

Do misky nalijte všechny tekuté ingredience a smíchejte je s čerstvě nakrájenou bazalkou a kořením. Směs dobře promíchejte, aby se všechny ingredience propojily. Miska musí být dostatečně velká, aby se do ní vešlo maso, které se chystáte grilovat. Po promíchání dejte do misky maso, které by se mělo marinovat v lednici přes celou noc.

2. Medový ráj

grilované kuřecí maso na medu

Marináda s medem je velmi jemná, a proto se hodí především pro přípravu kuřecího. Budete potřebovat:

  • 4 lžíce medu,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 lžíci sójové omáčky,
  • špetku sušeného zázvoru,
  • špetku kmínu a koriandru,
  • 1 lžíci worcesterské omáčky,
  • šťávu z jednoho citronu.

Milujete jemně nasládlou chuť masa s pikantními tóny? V tom případě si tuto marinádu zamilujete. Nejprve v misce smíchejte med a citron, dále přidejte rozmačkaný česnek, sůl a další ingredience. Aby maso dokonale „natáhlo“ chuť, nechte jej marinovat alespoň 8 hodin.

3. Chuť Ameriky

Chuť ameriky - barbecue omáčka

Všichni, kteří si zamilovali zemi neomezených možností, si jistě zamilují i pravou americkou barbecue omáčku. Její příprava není nejjednodušší, ale výsledek bude stát za to. Na 8 porcí budete potřebovat:

  • 125 ml vody,
  • 20 ml slunečnicového oleje,
  • 75 ml rajského protlaku,
  • 3,5 lžíce medu,
  • 1 lžíci melasy a stejné množství mořské soli,
  • 2 lžíce jablečného octa,
  • 2 lžičky mletého chilli,
  • ¼ lžičky mleté skořice, 1 lžičku mleté papriky, 1,5 lžičky mletého římského kmínu,
  • ½ lžičky sušené mleté cibule a stejné množství mletého černého pepře
  • ¾ lžičky sušeného mletého česneku,
  • ¼ lžičky mleté žluté hořčice,
  • špetku kajenského pepře.

Všechno koření dejte do mísy, smíchejte a mísu odložte stranou. Do menšího hrnce nalijte rajský protlak, přidejte vodu, olej, med, melasu, jablečný ocet a vše důkladně promíchejte. Do hrnce vsypte směs koření z mísy a vše propojte v kompaktní hmotu. Hrnec postavte na plotýnku a přiveďte k varu.

Jakmile začne směs bublat, výkon stáhněte na nejnižší možný a marinádu nechte ještě 30 minut vařit. Jestliže je podle vás marináda příliš hustá, nařeďte ji vodou. Po uvaření jí přelijte do sklenice, kterou můžete v lednici skladovat až týden. Chuť Ameriky se hodí ke všem masům, ale největší terno jsou rozhodně žebra.

4. Pekelná marináda

Pekelná marináda

Jestliže vaše chuťové pohárky plesají nad atraktivním spojením sladkého a pálivého, máme tu recept přímo pro vás. Nachystejte si:

  • mleté chilli podle vlastní chuti,
  • 2 rajčatové protlaky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce medu,
  • 5 lžic sójové omáčky,
  • olej,
  • 1 lžíci worcesterské omáčky,
  • tymián, majoránku, rozmarýn, skořici a pepř.

Do misky nalijte olej, do kterého vmícháte chilli, šalvěj, pepř a skořici. Do druhé misky dejte oba rajčatové protlaky, med, utřený česnek, sójovou a worcesterskou omáčku. Do této směsi nadrťte bylinky a dobře promíchejte. Poté přilijte směs s olejem a vytvořte hladkou omáčku, do které následně naložíte maso.

NÁŠ TIP: Víme kde sehnat kvalitní grily za bezkonkurenční ceny. Mrkněte zde!




Volžte komentář

Diskuse

Your email address will not be published.


*