S jarem přichází do kuchyně konečně i čerstvé ovoce a zelenina. Nemusí se nutně jednat o tepelně zpracované pokrmy, ale i saláty či pomazánky. Připraveny jsou poměrně rychle a velmi dobře se servírují. Chutnat vám budou na snídani, svačinku nebo večeři. Pečivo se sýrem a salámem je sice fajn, ale pomazánka je zdravější a zpestří váš jídelníček. V lednici dobře uskladněná vydrží pomazánka tři až čtyři dny. Nebudeme vás napínat a jdeme na to.
1. Tvarohová pomazánka s pórkem
Na tuto pomazánku je potřeba tvaroh, máslo, červenou mletou papriku – sladkou, sůl, pepř a pórek. Tvaroh dáme do mističky a přidáme trošinku másla. Rozmícháme na hladkou hmotu, přidáme omytý a nakrájený pórek i další ingredience. Podáváme s celozrnným pečivem ozdobené jakoukoliv zeleninou: ředkvičky, rajčátka apod.
2. Brokolicová pomazánka
Připravíme si růžičky brokolice, dva stroužky česneku, červenou cibulku, řecký jogurt, tvaroh, pepř a sůl. Brokolici buď krátce povaříme, nebo namočíme, vložíme do mikrotenového sáčku a necháme prohřát v mikrovlnné troubě do měkka. Poté ji společně s červenou cibulkou rozmixujeme a přidáme rozetřený česnek, tvaroh, jogurt a ochutíme pepřem a solí, jak nám vyhovuje. Podáváme s pečivem, ozdobit můžeme ještě plátečky avokáda a zakápnout citronem.
3. Mrkvová pomazánka
Potřebovat budeme 4 kusy mrkve, jednu cibuli, 4 lžíce bílého jogurtu, půl lžičky medu, sůl, pepř a pažitku. Cibulku nakrájíme na jemno, nastrouháme mrkev a promícháme v míse společně s dalšími surovinami. Mažeme na pečivo a posypeme pažitkou.
4. Ředkvičková pomazánka
Pomazánka, po které se u vás jen zapráší. Mimo svazku ředkviček budeme dále potřebovat sůl, pepř, cibulku, 4 lžíce smetany, plátek másla a jedno balení tofu. Na másle opražíme cibulku, přidáme nahrubo nastrouhané ředkvičky, opepříme, osolíme a ještě chvíli společně restujeme. Směs necháme vychladnout a zatím si nastrouháme tofu, které smícháme se smetanou a vychladlou orestovanou směsí. Podáváme s pečivem a opět nezapomeneme doplnit o porci nějaké čerstvé zeleniny.
5. Jablková pomazánka
Netradiční, nezvyklá, originální a velmi chutná pomazánka, na kterou budeme potřebovat: hermelín, 3 jablíčka, 4 lžíce bílého jogurtu, šťávu z limetky, pepř a sůl. Jablíčka oloupeme, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme a stejně tak i hermelín, dochutíme šťávou z limetky, solí a pepřem. Výtečně se hodí k celozrnnému pečivu.
6. Česneková pomazánka s brusinkami
Opět jedna z vynikajících jarních pomazánek, kterou ohromíte určitě i své hosty. Potřebovat budeme 6 stroužků česneku, 5 lžiček bílého jogurtu, 5 lžiček brusinkového kompotu, majonézu podle potřeby, 150 g sýru gouda, čerstvý tymián. Sýr nastrouháme najemno, přidáme utřený česnek, jogurt, brusinky, tymián (každý volí podle chuti) a majonézu. Všechny suroviny promícháme a mažeme na pečivo. Hodí se k světlému i tmavému pečivu.
0 komentářů k zobrazení