Vafle jsou v poslední době oblíbené, pro jejich výtečnou chuť a snadnou přípravu. Konzumovat se dají na sladký, ale i slaný způsob. Dnes jsme si připravili sladké recepty, které potěší kterýkoliv mlsný jazýček. Vafle se v podstatě dají připravit na mnoho způsobů. Pokud jste začátečník, nenechte se odradit prvotním nezdarem. Než člověk přijde na správnou hustotu těsta a další fígle, mohou se lepit k plotýnce nebo trhat.
Žádný učený ještě z nebe nespadl. Když to s vaflováním nevzdáte, naučíte se ve finále parádní vafle, které lze pak používat i na přípravu nepečených dortů a zákusků. Uvedené množství v receptech odpovídá jedné porci. Každý má jiný vaflovač, proto je lépe si množství cca přizpůsobit. V receptech nenajdete mouku!
Ořechové vafle
- Hrst mletých ořechů
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce čokoládového proteinu
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce perlivé vody
- Rostlinné mléko dle potřeby – řiďte se hustotou těsta
- Na špičku lžičky jedlou sodu
Poznámka: pokud vynecháte protein, dejte 2 lžíce kakaa a nějaké sladidlo (med, javorový sirup)
Kokosové vafle
- 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- 2 polévkové lžíce mletých ovesných vloček
- 1 polévková lžíce vanilkového nebo jiného proteinu
- 1 polévková lžíce perlivé vody
- 1 vejce
- Rostlinné mléko – dle potřeby
- Na špičku lžičky jedlou sodu
Poznámka: opět můžete protein vynechat a dát více kokosu a vloček + nějakou zdravou alternativu slazení
Skořicové vafle
- 2,5 polévkové lžíce ovesných vloček
- 1 polévkovou lžíci mandlové moučky
- 1 lžíci vanilkového proteinu
- 1 vejce
- 1 polévkovou lžíci perlivé vody
- Rostlinné mléko – dle potřeby
- Na špičku nože jedlou sodu
- Půl kávové lžičky skořice
Poznámka: i v tomto případě platí, že protein nahradíte větším množstvím mandlové moučky a vloček + přidáte vanilkovou esenci a sladidlo.
Postup na vafle
Podle vybraného receptu smíchejte vždy sypké ingredience, pak přidejte ostatní a vidličkou v mističce rozmíchejte na hustší těsto, které pomocí lžíce z mističky přemístíte na rozehřátou plotýnku vaflovače. Já ještě plotýnku jemně stříknu olivovým olejem ve spreji.
Přiklopíte a necháte upéci dozlatova. Pak přemístíte na talířek a můžete si pochutnat. Já si k vaflím dělám ještě domácí krém a ozdobím ovocem. Recepty na různé krémy rovněž přikládám.
Tvarohový krém
- 3 polévkové lžíce tvarohu
- 1 kávová lžíce ořechového másla (kešu nebo mandlové)
- 1 polévková lžíce proteinu (nemusí být)
- Trochu vody nebo mléka
- ½ banánu
Tofu krém
- ½ kostičky tofu
- Šťáva z 1 citronu
- 1 banán
- 1 polévková lžíce proteinu
- Rostlinné mléko – dle potřeby
Čokoládový krém z batátů
- Povařené batáty
- Hořká čokoláda – roztopená
- 1 kávová lžíce ořechového másla
- Rostlinné mléko – dle potřeby
Veškeré ingredience tyčovým mixérem rozmixuji v mističce do krému. Hodí se jak k vaflím, tak na výrobu chutných dezertů a zákusků.