Konzumace vajec sebou přináší mnoho pozitivních bonusů pro lidské zdraví: od redukce hmotnosti, přes lepší zrak, až po silnější kosti a zuby. To je jen hrubý náčrt, ve skutečnosti zařazení vajec do svého jídelníčku přináší mnohem více benefitů.
Zahrneme-li je do své snídaně, oběda či večeře, posílíme tím i svou imunitu. Látky nacházející se ve vejcích mají blahodárný vliv na lidskou paměť. Jaké další plusy nás čekají, když začneme jíst vajíčka? To prozradíme v následujících řádcích.
Pevnější zuby a kosti
Vaječný žloutek je jednou z mála potravin obsahující vitamín D, jež je nepostradatelný pro vstřebávání vápníku a udržování pevných kostí i zubů. Důležitý je také pro správné fungování imunitního systému a pomáhá předcházet celé škále nemocí přes chřipku, osteoporózu, až po rakovinu. Přítomnost síry dokonce napomáhá k lepší kvalitě nehtů a vlasů.
Cholesterolu se nebojte
Mnoho lidí si konzumaci vajec spojuje s cholesterolem. Jedno vajíčko obsahuje zhruba 180 mg lipidů, kdežto játra produkují jeden až dva tisíce mg cholesterolu za den. Vejce tudíž mohou nahradit škodlivý cholesterol tím „hodným“. Neobávejte se cholesterolu a konzumujte vejce – budete zdraví.
Hubnutí
Odborníci přes zdravou výživu doporučují dokonce denní konzumaci vajíček a moc dobře vědí proč. Mimo to, že jsou jednou z klíčových složek při hubnutí, je jejich nesporný přínos v energetické hodnotě – mají nízkou kalorickou hodnotu. Kvalitní bílkoviny zajišťují pocit sytosti a brání tak přejídání. Míchaná vejce k snídani pomohou zasytit a udržet energii v těle – taková snídaně bude chutná a uspokojující.
Minerály a vitamíny
Zařadíme-li vejce do svého jídelníčku, zajistíme si příjem těchto vitamínů: A, D, E, vitamíny skupiny B, minerály a stopové prvky: zinek, jód, železo, hořčík, fosfor, selen. Aminokyseliny a živiny podporují důležité životní funkce.
Oči jako ostříž
Žloutky v sobě ukrývají nemalé množství luteinu a zeaxanthinu, jež jsou důležité pro udržení optimálního vidění. Rovněž napomáhají při léčbě šedého zákalu a působí i jako prevence. Kromě toho jsou vajíčka bohatá na vitamín A, kterého, když je poskrovnu způsobuje barvoslepost.
Vaječné bílky – přírodní bílkoviny
Vaječné bílky jsou velmi oblíbené u sportovců, protože obsahují dostatek bílkovin. Bílkoviny (protein) je vhodný pro tvorbu svalové hmoty, kontrolu krevního tlaku a pomáhá s hubnutím. Jedno vajíčko obsahuje až 6 g bílkovin.
Vejce a těhotenství
Konzumace vajec je vřele doporučována také nastávajícím maminkám, jelikož obsahují kyselinu listovou, jež přispívá ke zdravému vývoji plodu.
Vejce a srdíčko
Vejce se doporučují i lidem, kteří mají potíže se srdíčkem. Nejnovější studie dokazují, že konzumace vajec pomáhá zbavit se, ale i předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Peptidy, jež se nachází ve vejcích, napomáhají snížení krevního tlaku.
0 komentářů k zobrazení