Skip to content
RSS

4 skvělé recepty na grilování

Recepty na gril - foto grilování venku

S krásnými letními večery přichází i zábava v podobě grilování. Ohřívání masa na otevřeném ohni patří k nejstarším způsobům přípravy jídla. Díky našim předkům se tato technika zdokonalovala až přes využití horkého popela či balení plodů do zabalených listů apod. I dnes v moderní době je příprava jídla venku na otevřeném ohni stále populární.

Grilovat se dá jednak klasika, jako je kuřecí, hovězí, vepřové maso, ryby, ale i ovoce či zelenina. Jestliže máte i vy v plánu spáchat přes léto nějakou tu grilovací párty s rodinou a přáteli, pak se vám mohou hodit naše recepty.

Zelenina na grilu

Potřebovat budete: čerstvou papriku, cibuli, cuketu, baklažán a jinou zeleninu, dle možnosti. Dále pak olivový olej, sůl, pepř a provensálské koření (případně i grilovací koření). Základem je připravit si veškerou zeleninu, pokapat olejem a okořenit/dochutit. Vložte do alobalu, případně do mističky určené ke grilování či pánev a umístěte na mřížku. Během grilování alobal se zeleninou otočte. Je-li zelenina v mističce – promíchejte obsah. Zelenina je výtečnou přílohou ke všem druhům masa i ryb, případně lze konzumovat i samostatně nebo ke grilované kukuřici či opečenému pečivu.

Grilované kuřecí paličky

Potřebovat budete: přibližně 15 kuřecích stehenních paliček, prolisovaný česnek (3 stroužky), lžíci sekaného rozmarýnu, sojovou omáčku, kousíček strouhaného zázvoru, špetku chilli nebo červenou papriku, kečup, sůl a pepř.

Kuřecí paličky vložte do mísy. V jiné nádobě smíchejte veškeré ingredience a vytvořte marinádu. Marinádu pak přidejte do misky s paličkami a vše důkladně promíchejte – vložte na 4 hodiny do lednice uležet. Poté kuřecí paličky pečte na rozpáleném grilu a během grilování otáčejte a potírejte marinádou.

Grilovaný hermelín

Potřebovat budete: hermelín, grilovací koření, olej. V mističce rozmíchejte deci oleje, dvě polévkové lžíce grilovacího koření a promíchejte. Do této směsi pak vložte hermelín, ať je namočený z obou stran. Zabalte hermelín do alobalu tak, aby nehrozilo, že vyteče. Vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 4 až 8 minut. Po dokončení jej na talíři rozbalte. Na povrchu by měl držet pohromadě, uvnitř se krásně rozteče. Důležité je nepoškodit jeho celistvost při manipulaci s ním – jinak sýr vyteče.

Kebaby z mletého masa

Potřebovat budete: půl kila mletého masa, jedno vejce, Solamyl – 2 lžíce, čerstvá máta, koření na gyros, oregáno, sůl a pepř, špejle. Z masa a ostatních ingrediencí vytvořte směs kolem špejle. Špejle je vhodné předem namočit do vody – nebudou se pak pálit. Vložte na mřížku a během grilování otáčejte.

Vaše hodnocení:
Může vás zajímat:

Rady a tipy našich maminek a babiček by se určitě neměli podceňovat. Přestože nebylo dříve k dispozici tolik vymožeností, jako máme…

Hranolky jsou ať už k obědu či večeři chuťově hrozně fajn, horší je to však s jejich přínosem pro naše…

Vafle jsou v poslední době oblíbené, pro jejich výtečnou chuť a snadnou přípravu. Konzumovat se dají na sladký, ale i…

Obložené mísy, chlebíčky, jednohubky a další dobroty jsou vítaným pohoštěním pro naše hosty. Ať už se chystáme slavit významné výročí,…

Monika

Nejnovější příspěvky

Diskuze

Comments (0)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top