S krásnými letními večery přichází i zábava v podobě grilování. Ohřívání masa na otevřeném ohni patří k nejstarším způsobům přípravy jídla. Díky našim předkům se tato technika zdokonalovala až přes využití horkého popela či balení plodů do zabalených listů apod. I dnes v moderní době je příprava jídla venku na otevřeném ohni stále populární.
Grilovat se dá jednak klasika, jako je kuřecí, hovězí, vepřové maso, ryby, ale i ovoce či zelenina. Jestliže máte i vy v plánu spáchat přes léto nějakou tu grilovací párty s rodinou a přáteli, pak se vám mohou hodit naše recepty.
Zelenina na grilu
Potřebovat budete: čerstvou papriku, cibuli, cuketu, baklažán a jinou zeleninu, dle možnosti. Dále pak olivový olej, sůl, pepř a provensálské koření (případně i grilovací koření). Základem je připravit si veškerou zeleninu, pokapat olejem a okořenit/dochutit. Vložte do alobalu, případně do mističky určené ke grilování či pánev a umístěte na mřížku. Během grilování alobal se zeleninou otočte. Je-li zelenina v mističce – promíchejte obsah. Zelenina je výtečnou přílohou ke všem druhům masa i ryb, případně lze konzumovat i samostatně nebo ke grilované kukuřici či opečenému pečivu.
Grilované kuřecí paličky
Potřebovat budete: přibližně 15 kuřecích stehenních paliček, prolisovaný česnek (3 stroužky), lžíci sekaného rozmarýnu, sojovou omáčku, kousíček strouhaného zázvoru, špetku chilli nebo červenou papriku, kečup, sůl a pepř.
Kuřecí paličky vložte do mísy. V jiné nádobě smíchejte veškeré ingredience a vytvořte marinádu. Marinádu pak přidejte do misky s paličkami a vše důkladně promíchejte – vložte na 4 hodiny do lednice uležet. Poté kuřecí paličky pečte na rozpáleném grilu a během grilování otáčejte a potírejte marinádou.
Grilovaný hermelín
Potřebovat budete: hermelín, grilovací koření, olej. V mističce rozmíchejte deci oleje, dvě polévkové lžíce grilovacího koření a promíchejte. Do této směsi pak vložte hermelín, ať je namočený z obou stran. Zabalte hermelín do alobalu tak, aby nehrozilo, že vyteče. Vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 4 až 8 minut. Po dokončení jej na talíři rozbalte. Na povrchu by měl držet pohromadě, uvnitř se krásně rozteče. Důležité je nepoškodit jeho celistvost při manipulaci s ním – jinak sýr vyteče.
Kebaby z mletého masa
Potřebovat budete: půl kila mletého masa, jedno vejce, Solamyl – 2 lžíce, čerstvá máta, koření na gyros, oregáno, sůl a pepř, špejle. Z masa a ostatních ingrediencí vytvořte směs kolem špejle. Špejle je vhodné předem namočit do vody – nebudou se pak pálit. Vložte na mřížku a během grilování otáčejte.
Comments (0)