skip to Main Content

4 recepty na zdravé hranolky

Zdravé Hranolky - Ilustrační Foto

Hranolky jsou ať už k obědu či večeři chuťově hrozně fajn, horší je to však s jejich přínosem pro naše zdraví a především pak tedy nejsou příliš vhodné do diety. Naštěstí existuje možnost, jak si nemuset odepírat chuťový požitek. S klidem lze vyměnit obyčejnou přílohu za něco méně tradičního a přitom zdravého, co neohrozí naši snahu zhubnout, případně si optimální váhu nadále udržet. Hranolky, které vám dnes představíme, nemusíte konzumovat pouze jako přílohu, ale klidně i samostatně, namísto chroupání nezdravých chipsů u televize.

Mrkvové hranolky

Mrkev si očistěte a nakrájejte na hranolky. Pokapejte je olivovým olejem a promíchejte. Poté je rozmístěte na pečící plech a upečte při 200 stupních cca 25 až 30 minut. Po upečení je jemně osolte, opepřete a přemístěte na talíř. Konzumovat je můžete jako přílohu, ale i samostatně třeba s jogurtovým dipem a další čerstvou zeleninou.

Dýňové hranolky

Dýni oloupejte, vydlabejte střed a nakrájejte na hranolky. Pokapejte je olivovým olejem a rozmístěte na plech, který můžete vystlat pečícím papírem. Když ho nedáte, nic se neděje. Po upečení opět jemně osolte, opepřete, můžete posypat bylinkami.

Celerové hranolky

Potřebovat budete celer (množství podle počtu strávníků), olivový olej, sůl a koření + bylinky dle chuti, citronová šťáva. Z koření lze použít česnekové, grilovací, paprika, gyros atd. Celer oloupejte, nakrájejte na hranolky a chvíli povařte ve vodě s citronovou šťávou – ne úplně do měkka. Bohatě stačí 3 minutky.

Předvařené hranolky sceďte a nechte je okapat. Poté smíchejte s olejem, solí a libovolným kořením. Vložte je na plech vystlaný pečícím papírem a upečte. Hranolky nesmí být vedle sebe příliš natěsno, jinak se nebudou péci, ale dusit. Opět lze podávat jako přílohu nebo samostatně s různými dipy.

Cuketové hranolky

Cuketové hranolky obsahují jen malinko tuku a kalorií, jsou tudíž zdravou alternativou za ty klasické. Na tento recept budete potřebovat: olivový olej ve spreji, půl šálku celozrnné a půl šálku kukuřičné mouky, lžičku soli, špetku pepře, vaječné bílky a cuketu nakrájenou na hranolky.

Smíchejte sypké ingredience: mouky, sůl, pepř. Obalte cuketu ve vaječných bílcích a poté v sypké směsi. Plech vystelte pečícím papírem, stříkněte jemně olivového oleje a poklaďte na plech hranolky. Pečte při 200 stupních přibližně 10 minut.

Vaše hodnocení:

Nejnovější příspěvky

Šťastné miminko

Neplodnost trápí téměř 25 % párů a mnoho z nich se rozhodne řešit svůj problém prostřednictvím umělého oplodnění na klinice asistované reprodukce. Každý IVF cyklus je od začátku velmi složitý…

Zavazadla na dovolenou

Rozhodli jste se ušetřit při cestě letadlem a cestujete s dětmi pouze s příručním zavazadlem? Nebojte se, i malý kufr umístěný v přihrádce nad hlavou dokáže nabídnout dostatek prostoru pro…

Může vás zajímat

Zdravé vafle s ovocem - ilustrační foto

Vafle jsou v poslední době oblíbené, pro jejich výtečnou chuť a snadnou přípravu. Konzumovat se dají na sladký, ale i slaný způsob. Dnes jsme si připravili sladké recepty, které potěší…

Recepty na gril - foto grilování venku

S krásnými letními večery přichází i zábava v podobě grilování. Ohřívání masa na otevřeném ohni patří k nejstarším způsobům přípravy jídla. Díky našim předkům se tato technika zdokonalovala až přes využití horkého popela…

Jak zatočit s jarním nachlazením a užít si jaro naplno

Jaro je známé svým nestálým počasím. Jednou lákají sluneční paprsky ven pouze v tričku, za chvíli fouká studený vítr nebo se spustí déšť. Právě jaro se nese v duchu pokašlávání, rýmy a…

Diskuze

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
Vyhledat