Jaro i léto se nese sice ve znamení čerstvých surovin, ale sluníčko zároveň láká k cestování, mnohdy do končin, kde přístup k čerstvým potravinám není tak snadný. Z tohoto důvodů se vyplatí mít v zásobě pár receptů na jídla připravená z trvanlivých potravin, jež lze sebou na cesty přibalit.
Mimo těstovin a fazolí patří k další super potravině i tuňák v konzervě. Během chvíle si tak doslova vykouzlíte pokrmy, které budou chutnat dětem i dospělým. K oblíbeným patří zejména pomazánky, saláty, ale i koláče na slaný způsob. Možností existuje nespočet a není náhodou, že se právě tuňák stal nepostradatelnou ingrediencí i světoznámých receptů. Přinášíme vám recepty, které vám pomohou vyčarovat rychlý oběd či večeři. ¨
Tuňákový salát s avokádem
Na tento recept bude potřeba: jedno zralé avokádo, 300g fazolí, 1 cibulku, šťávu z limetky, nať petržele, olivový olej, špetku pepře, malá chilli paprička, bílý jogurt.
Fazole můžete buď uvařit, nebo použít rovněž z plechovky. Vařené jsou sice zdravější, ale to záleží na vašich možnostech. Avokádo překrojíme na půl, vyjmeme pecku, vyloupneme ze slupky a nakrájíme na kousíčky, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a další ingredience. Zakápneme olivovým olejem, limetkovou šťávou a promícháme, přidáme jogurt a ve finále tuňáka ze kterého slijeme vodu, aby salát nebyl vodnatý.
Tuňákový koláč
Jde o velmi rychlý a zdravý koláč. V mixéru rozmixujeme konzervovanou (nebo povařenou) cizrnu. Přidáme sůl, pepř, vejce a těsto vlijeme do koláčové formy vystlané pečicím papírem, případně formu vymažeme a vysypeme mletými ovesnými vločkami.
V míse smícháme pórek, cherry rajčátka, papriku nakrájenou na kousky, olivy a slitého tuňáka. Tuto směs navrstvíme na těsto, posypeme oregánem a feta nebo balkánským sýrem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů přibližně 15 minut.
Tuňák s těstovinami
Potřebovat budeme konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, bazalku, žampiony, sterilovaný hrášek, olivový olej, cibulku, rajský protlak, těstoviny.
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno, očistíme žampiony a rovněž nakrájíme na drobno. Na pánvičce rozehřejeme olej a cibulku necháme zesklovatět, přidáme žampiony a podusíme. Přidáme hrášek a poté i tuňáka. Vše promícháme, přidáme rajský protlak, nasekanou bazalku, sůl a pepř podle chuti. Na talíř dáme uvařené, propláchnuté a okapané těstoviny a položíme na ně hotovou tuňákovou směs. Pokud směs smícháme s těstovinami, lze podávat i studené, jako salát – obojí chutná výtečně.
0 komentářů k zobrazení