Aromatické koření pocházející z Mexika – vanilka. Je používána v kuchyních do sladkých jídel, přísadou parfémů, kosmetických produktů a osvěžovačů. Vanilka příjemně ohromí nejen čich, ale dokáže přivést chutě koláčů a jiných pochutin k životu a velice příjemně zvýraznit jejich chuť.
Nikdo však netouží po vanilkovém extraktu s velkým množstvím chemických sloučenin, které jsou na míle vzdálené pravé vanilce. Dopřejte si potěšení z domácího vanilkového extraktu, určitě ihned poznáte ten rozdíl.
Vanilkový extrakt s alkoholem
- 4 vanilkové lusky
- 250 ml vodky, bourbonu či whisky apod.
Jak postupovat
- Vanilkové lusky rozpulte nožíkem tak, aby nebyly úplně rozříznuté. Poté je otevřete, aby byla vidět dužina.
- Rozříznuté vanilkové lusky vložte do uzavíratelné skleničky na 250 – 500 ml, množství alkoholu si přizpůsobíte. Lépe dát menší množství alkoholu, aby byl extrakt co nejsilnější.
- Vanilkové lusky zalijte alkoholem tak, aby byly zcela ponořeny. Pokud čouhají přes okraj skleničky, rozpulte je a napěchujte dovnitř.
- Skleničku zavíčkujte a protřepejte, aby byly lusky namočeny. Skleničku poté uložte na tmavé chladné místo a nezapomínejte alespoň 3x za den skleničku protřepat. Už po prvním dni se vanilka začne uvolňovat.
- Celková doba luhování vanilky trvá asi 2 měsíce. Během této doby nesmíte skleničku ani jednou otevřít. Hotový vanilkový extrakt bude mít žlutou až jantarovou barvu a nádhernou vůni.
- Takto připravený extrakt lze skladovat na tmavém, suchém a chladném místě až jeden rok – nicméně ideální doba spotřeby je do půl roku.
Vanilkový extrakt bez alkoholu
Tento výtečný a především voňavý zázrak lze připravit také bez alkoholu. Hodí se do zmrzlin, dezertů a jiných pochutin, které budou konzumovat děti a lidé, kterým by z jakýchkoliv důvodů alkohol vadil. Na tento recept budete potřebovat:
- 8 vanilkových lusků
- ¼ čajové lžičky soli
- 250 ml filtrované vody
Jak postupovat
- Opět postupujte stejně, jako v receptu a alkohole. Lusky rozřízněte, aby byla vidět dužina (vanilková semínka).
- Vložte lusky do skleničky, přidejte sůl a zalijte je vodou. Sůl v tomto případě zastoupí alkohol, který působí jako konzervant. Zavřete skleničku a protřepejte.
- Skleničku vložte do chladničky a jednou za den promíchejte. Tento proces bude trvat 4 týdny.
- Po uplynutí 4 týdnů nechte vanilku ještě dále luhovat, ale už stačí promíchat/protřepat 3x do týdne. Takto postupujte dalších 5 týdnů.
- Po uplynutí 9 týdnů je vanilkový extrakt bez alkoholu připraven. Platí jen pravidlo, čím déle se vanilka luhuje, tím silnější a lepší extrakt si vyrobíte. Hotový extrakt lze skladovat v lednici po dobu 3 měsíce.
0 komentářů k zobrazení